Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Mijn RvR
  • Kenniswijzer
  • Contact
  • Nieuws
  • English
  • Nieuwsbrief rvr.org
Raad voor Rechtsbijstand
Zoeken
Menu
  • Voor advocatenVoor advocaten
    • Inschrijven bij de Raad
    • Ingeschreven en dan?
    • Over toevoegingen
    • Declaratie indienen
    • Nieuws
    • Formulieren voor advocaten
  • Voor mediatorsVoor mediators
    • Inschrijven bij de Raad
    • Ingeschreven en dan?
    • Over toevoegingen
    • Declaratie indienen
    • Nieuws voor mediators
    • Formulieren voor mediators
  • KenniswijzerKenniswijzer
    • Zoeken op Kenniswijzer
    • Werkinstructies toevoegen
    • Werkinstructies vaststellen
    • Werkinstructies mediation
    • Werkinstructies extra uren
    • Wet- en regelgeving
    • Actueel / Wijzigingen werkinstructies
    • Meer over de Kenniswijzer
  • Mijn RvR
  • Kenniswijzer
  • Contact
  • Nieuws
  • English
  • Nieuwsbrief rvr.org
  1. Home ›
  2. Voor advocaten ›
  3. Ingeschreven en dan? ›
  4. Subsidieregeling experiment echtscheiding

Subsidieregeling experiment echtscheiding


Via de Subsidieregeling experiment echtscheiding biedt de Raad voor Rechtsbijstand vernieuwde dienstverlening in bijstand bij echtscheidingen tijdens het proces van aanvragen en de opbouw van de werkzaamheden, om beter te kunnen voldoen aan de (rechts)hulpvraag van de burger. De Raad werkt hierbij samen met het Juridisch Loket (hJL), de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en Uitelkaar.nl, in opdracht van de minister voor Rechtsbescherming. De regeling maakt het werken met en vergoeden van een basisrechtshulppakket met eventuele specialistische hulp via add-ons mogelijk. Vanaf 1 april 2022 kunnen rechtzoekenden die willen scheiden via deze regeling hulp krijgen. De regeling loopt tot 26 maart 2023. Advocaten en mediators kunnen zich nog aanmelden tot het einde van 2022.

Doelstellingen subsidieregeling

De subsidieregeling ondersteunt de vernieuwing in het proces van aanvragen en de opbouw van een vergoeding voor bijstand in een echtscheiding, waarin maatwerk geboden wordt. We monitoren en toetsen de nieuwe werkwijze van aanvragen en de werking van de koppeling van een basisrechtshulppakket met eventuele add-on(s) en dienstverlener aan de rechtzoekende. Tegelijkertijd beogen we de doelmatigheid van de te verlenen rechtsbijstand te vergroten door lichtere bijstand toe te kennen waar de situatie dat toelaat en meer specifieke deskundigheid in te zetten in complexe echtscheidingszaken. Het te leveren maatwerk is op die manier gerelateerd aan bovengemiddelde kennis, kunde en ervaring van de dienstverlener. De rechtzoekende krijgt zo de hulp die hij/zij nodig heeft en de dienstverlener krijgt een passende vergoeding voor zijn werk.

Voorwaarden voor deelname

Om te kunnen deelnemen aan het experiment echtscheiding dient u bij de Raad ingeschreven te staan met de specialisatie (advocaten) of affiniteit (mediators) personen- en familierecht. En u heeft in 2019, 2020 of 2021 ten minste 20 echtscheidingszaken of echtscheiding gerelateerde zaken behandeld. De rechtzoekende is immers gebaat bij een dienstverlener met ervaring. U leest meer over de zaakcodes die hierbij gelden in de veelgestelde vragen.

Inschrijving

Wilt u deelnemen? Dien dan bij de Raad een verzoek tot toelating in de matchingpoule in. Dit kan via het formulier en kan tot en met 31 december 2022. Op het formulier geeft u aan welke basisrechtshulppakket(ten) u wilt gaan aanbieden en welke mogelijke add-ons. Na ontvangst van het formulier beoordeelt de Raad uw aanvraag. Wanneer u voldoet aan de kwaliteitscriteria kunt u worden toegelaten tot de matchingpoule en kunt u gematcht worden met een rechtzoekende die wil scheiden.

Werkwijze via matching

Vanaf 1 april 2022 start de dienstverlening aan rechtzoekenden via deze regeling. Dat betekent dat vanaf dat moment de matching (koppeling) tussen de hulpvraag van de burger en het aan te bieden basisrechtshulppakket met eventuele add-ons start. De rechtzoekende meldt zich met zijn wens om te scheiden bij het Juridisch Loket. De jurist van het Juridisch Loket bekijkt in een persoonlijk gesprek welke hulp nodig is en stelt een diagnose op aan de hand van meerdere aspecten. De rechtzoekende kan het verkregen diagnosedocument gelijk doorsturen naar de Raad via scheiden@rvr.org. Dit is het verzoek tot matching. De Raad neemt (binnen maximaal twee dagen na ontvangst van het diagnosedocument) een beslissing over een passend basisrechtshulppakket met eventuele add-ons en over het type dienstverlener dat het beste past bij de situatie van de rechtzoekende. De add-ons staan voor gespecialiseerde (rechts)bijstand. De Raad matcht de rechtzoekende met het passende basisrechtshulppakket en twee tot drie deelnemende dienstverleners die een dergelijk pakket (en mogelijke add-ons) aanbieden en informeert de rechtzoekende hierover per e-mail. De rechtzoekende kiest de dienstverlener naar keuze. De Raad informeert de betreffende dienstverlener en de rechtzoekende per e-mail. De rechtzoekende neemt daarna contact op met de dienstverlener voor het verdere verloop.

Het is ook mogelijk dat de rechtzoekende zelf een dienstverlener aandraagt. Wanneer deze dienstverlener is toegelaten tot de matchingpoule en de rechtzoekende beschikt over een diagnosedocument van het Juridisch Loket waaruit blijkt dat een match met de betreffende dienstverlener tot stand kan komen (omdat deze het benodigde basisrechtshulppakket en mogelijke add-ons aanbiedt), dan maakt deze dienstverlener onderdeel uit van de twee tot drie aanboden dienstverleners. De rechtzoekende kiest de dienstverlener naar keuze en wordt hiermee gematcht. Ook in dat geval bevestigt de Raad de tot stand gekomen match aan de dienstverlener en aan de rechtzoekende per e-mail. De rechtzoekende neemt daarna contact op met de dienstverlener voor het verdere verloop.

Direct contact met het Juridisch Loket

Wilt u een zaak van een cliënt via het experiment echtscheiding laten uitvoeren als voorkeursadvocaat of –mediator? Stuur een e-mail aan het Juridisch Loket via experimentscheiden@juridischloket.nl. In uw e-mail geeft u aan dat uw cliënt graag een uitnodiging ontvangt voor een diagnosegesprek, aangevuld met eventuele bijzonderheden en dat u de voorkeursadvocaat of voorkeursmediator bent. Een medewerker van het Juridisch Loket nodigt uw cliënt dan telefonisch uit voor een diagnosegesprek. Vermeldt u daarom naam en telefoonnummer van uw cliënt in de e-mail. Het Juridisch Loket vermeldt in het diagnosedocument dat er sprake is van een voorkeursdienstverlener met daarbij uw A of R nummer, zodat de Raad daar in het matchingproces rekening mee kan houden.

Aanvraag toevoeging

De dienstverlening start op het moment dat de rechtzoekende contact met de dienstverlener heeft opgenomen naar aanleiding van de matching, over het verdere verloop. De aanvraag toevoeging kan worden ingediend via het aanvraagformulier toevoeging experiment echtscheiding. Lees vooraf goed wat de voorwaarden zijn voor deelname en stuur de gevraagde bijlagen mee met de aanvraag. Let op: u kunt het formulier tussentijds niet opslaan. Zet daarom de bestanden die u wilt uploaden alvast digitaal klaar (waaronder het diagnosedocument en het bewijs van de matching).

Vergoeding

De vergoeding voor rechtsbijstand op basis van het experiment is ten minste even hoog als de vergoeding die u op grond van de Wrb voor een zaak ontvangt. In de onlangs gepubliceerde subsidieregeling leest u in hoofdstuk II meer over de vergoedingen.

De vergoeding wordt verleend voor werkzaamheden die vallen onder een basisrechtshulppakket. In de gevallen waarin de bijstand uit het basisrechtshulppakket wordt uitgebreid met de bijstand omschreven in een of meerdere add-on(s), wordt de vergoeding voor het basisrechtshulppakket vermeerderd met de vergoeding voor de van toepassing zijnde add-on(s).

Declareren

Uiterlijk 10 weken na beëindiging van de verlening van bijstand kan schriftelijk of digitaal de vaststelling van de vergoeding worden ingediend via het aanvraagformulier. Hierbij dienen ook de ingevulde urenregistratie en beslisboom (beslisboom wordt binnenkort gepubliceerd op deze pagina) voor de berekening van de hoogte van de vergoeding meegestuurd te worden. U kunt een niet geïndiceerde add-on alleen declareren wanneer u de Raad tussentijds heeft geïnformeerd over uw voornemen de add-on in te zetten. Om de additionele punten voor een add-on te mogen declareren dient u ten minste 2 uur extra werkzaamheden te hebben besteed op het specifieke onderdeel van de echtscheiding waar de add-on op ziet.

Zet deze en eventuele andere documenten die u mee wilt sturen (zoals een uitspraak, ouderschapsplan of beschikkingen) vast vooraf klaar. Het formulier kunt u nl. niet tussentijds opslaan. De Raad voldoet na het besluit op de aanvraag tot vaststelling zo spoedig mogelijk de vergoeding.

Leren en evalueren via monitoring

Van dienstverleners die deelnemen aan deze regeling wordt verwacht dat zij deelnemen aan activiteiten in het kader van onderzoek en evaluatie van deze regeling. Zo kunnen we tijdens de looptijd van het experiment ervaringen met de werkwijze en dienstverlening ophalen, mogelijke verbeteringen doorvoeren en de regeling na afloop evalueren.

Ook collegiale toetsing maakt onderdeel uit van de monitoring. De toetsing ziet op de inhoud van de werkzaamheden en wordt door door de NOvA en MfN opgeleide toetsers uitgevoerd. De uren die u besteedt aan evaluatie, onderzoek en collegiale toetsing kunt u bij de Raad in één keer declareren via het declaratieformulier. Per dienstverlener kan ten hoogste 8 uren worden gedeclareerd.

Opname digitale bijeenkomsten januari 2022

In januari 2022 hielden we twee online bijeenkomsten over het experiment. Heeft u deze bijeenkomsten gemist? In onderstaande opname van het webinar op 13 januari kunt u het geheel alsnog bekijken.

rvr.bbvms

Vragen?

Heeft vragen? Dan kunt u die stellen via scheiden@rechtsbijstand.nl. We gebruiken uw vragen als input voor de ‘veelgestelde vragen’ op deze pagina.


Ingeschreven en dan?

Sla navigatie over (Ingeschreven en dan?)
Ingeschreven en dan?
  • Zelf regelen
  • Piket
  • Specialisaties
  • High Trust
  • Beheer Advocaten Registratie (BAR)
  • Verwijsarrangement Juridisch Loket
  • Herstelregelingen Kinderopvangtoeslag
  • Scholingsbijeenkomsten
  • Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid
  • Invoering scenario 1 rapport Commissie Van der Meer
  • Subsidieregeling experiment echtscheiding
Terug naar navigatie (Ingeschreven en dan?)

Direct naar

  • Veelgestelde vragen algemeen
  • Veelgestelde vragen voorwaarden en aanmelden
  • Veelgestelde vragen proces Juridisch Loket
  • Veelgestelde vragen (matching)proces
  • Veelgestelde vragen add-ons en vergoedingen

Informatie

Subsidieregeling experiment echtscheiding
checklist
Aanvraag deelname advocaat
checklist
Aanvraag deelname mediator
checklist
Aanvraag toevoeging
checklist
Aanvraag vergoeding
checklist
Tijdschrijfformulier advocaat
checklist
Tijdschrijfformulier mediator
aanvragen
Declaratie activiteiten onderzoek, evaluatie en collegiale toetsing

Direct contact met Juridisch Loket

Mail naar experimentscheiden@juridischloket.nl en vermeld naam en telefoonnummer van uw cliënt.

Deel deze informatie
  • Delen op Whatsapp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter


Over de Raad voor Rechtsbijstand

Burgers moeten kunnen rekenen op passende ondersteuning en goede rechtsbijstand. Daar maakt de Raad voor Rechtsbijstand zich sterk voor via de organisatie en borging van gesubsidieerde mediation en rechtsbijstand, uitvoering van de Wet schuldsanering natuurlijke personen en de Wet beëdigde tolken en vertalers.

  • Meer over ons
  • Contact
  • Feedback geven over de site
  • Toegankelijkheid
  • Privacy
  • Cookies
  • Proclaimer
  • Informatiebeveiliging

Volg ons op

Twitter
Youtube
LinkedIn