Nieuws
Hieronder vindt u een overzicht van het nieuws voor advocaten en mediators.
Zoeken in de index
- resultaten 1-10
- resultaten 11-20
- ...
- resultaten 281-283
- volgende resultaten
Het is belangrijk voor goede rechtsbijstand om gebruik te maken van juridische bronnen in boeken, artikelen en andere bronnen. Toch kan dit voor advocaten een drempel zijn vanwege de hoge kosten.
De Praktizijns sociëteit vervult een belangrijke rol in deze informatievoorziening en ondersteuning van de advocatuur. Speciaal voor sociaal advocaten is er een project opgezet om de sociale advocatuur hierin tegemoet te komen. Lidmaatschap van de Praktizijns sociëteit wordt in 2023 nog voordeliger voor de duur van een jaar, een mooie kans om te zien of een lidmaatschap iets voor u kan betekenen.
Wij hebben een wijziging aangebracht in ons keuzemenu (088 - 787 1000). Als advocaat of mediator hoort u dat ook nadat u keuze 1 intikt uit ons hoofdmenu.
Vanaf 1 januari 2023 heeft het Juridisch Loket (HJL) een nieuw telefoonnummer: 0800-8020. Dit nummer is gratis. Ook heeft het Juridisch Loket enkele veranderingen doorgevoerd. In dit artikel informeren wij u daarover.
In de inschrijvingsvoorwaarden is aangegeven dat advocaten die zich in willen schrijven voor de specialisaties asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht onder meer de major bestuursrecht of de hoofdpraktijk bestuursrecht van de beroepsopleiding advocatuur gevolgd moeten hebben. Advocaten die de major of hoofdpraktijk bestuursrecht niet hebben gevolgd, moeten voor de vereiste kennis van het bestuursrecht een door de Raad goedgekeurde cursus gevolgd hebben. Die cursus is de Grotius Specialisatie opleiding Algemeen Bestuursrecht.
Op 30 januari wordt gewerkt aan de websites van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit doen we om de werking van de websites te optimaliseren. Dit betekent dat tussen 10.00 uur en 13.30 uur e-formulieren die u via de sites invult niet opgeslagen worden. Bovendien zullen de sites gedurende deze tijdspanne kort uit de lucht zijn en dus niet bereikbaar. We raden u daarom aan uw zaken met de Raad op te pakken ná 13.30 uur. Dan bent u er zeker van dat door u ingegeven informatie bewaard blijft en afgehandeld wordt.
Op 1 juni 2019 is een wet in werking getreden die – in navolging van Europese regelgeving – verplicht stelt dat een advocaat aanwezig is bij ieder verhoor van een minderjarige. Dit heeft er in de praktijk toe geleid dat advocaten vaker aanwezig moeten zijn bij vervolgverhoren. Met die toename van werkzaamheden was abusievelijk geen rekening gehouden in de nieuwe wet.
De Raad voor Rechtsbijstand zal vanaf 1 maart 2023 een startbijdrage aanbieden bij een verwijzing door de rechtspraak naar een mediator aan draagkrachtige (betalende) partijen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Raad voor Rechtsbijstand de opdracht gegeven om hier in afstemming met de rechtspraak uitvoering aan te geven.
Ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de overheid het gezag over hun kinderen wil beëindigen, kunnen per 1 januari 2023 kosteloze rechtsbijstand krijgen van een gespecialiseerde jeugdrechtadvocaat. Hierdoor kunnen ouders zich door een advocaat laten vertegenwoordigen bij de rechtszaak. De Minister voor Rechtsbescherming stelt per 1 januari 2023 geld beschikbaar om dit te realiseren voor een proefperiode van 1,5 jaar.
De IND is sinds oktober gestart met een schriftelijke procedure om asielaanvragen sneller te kunnen behandelen. Deze procedure staat inmiddels bekend als de Paper & Ink Procedure (PIP). Hierbij informeren we u over de werkzaamheden en vergoeding van de advocaat in deze procedure.
Na 4 maart 2023 vallen niet-Oekraïners met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (de zogenaamde ‘derdelanders’) niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. De IND heeft derdelanders op wie dit beleid van toepassing is een brief gestuurd met meer informatie over het verblijf in Nederland na 4 maart 2023. Voor vragen over deze brief kunnen de derdelanders zich in eerste instantie wenden tot Vluchtelingenwerk (VWN) via refugeehelp.nl. VWN is de voorliggende voorziening die voorlichting geeft aan deze groep derdelanders. Als blijkt dat de voorlichting van VWN niet toereikend is, dan neemt VWN contact op met een advocaat en verwijst de derdelander door.
- resultaten 1-10
- resultaten 11-20
- ...
- resultaten 281-283
- volgende resultaten