Herstelregelingen Kinderopvangtoeslag
(Aangepast op 1 november 2023 n.a.v. wijzigingen gepubliceerd in de Staatscourant)
Vanaf 1 maart 2021 kunnen gedupeerden van de kinderopvangtoeslag, bij verzoeken in het kader van de herstelregelingen kinderopvangtoeslag bij Belastingdienst/Toeslagen, via de Raad voor Rechtsbijstand adequate en kosteloze gefinancierde rechtsbijstand krijgen. Dit heet de ‘Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag 2023’. Vanaf 1 maart 2021 kunnen advocaten hun aanvraag voor deelname aan deze regeling indienen.
Speciale regeling zonder inkomenstoets of eigen bijdrage
De ‘Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag’ (HKT) is speciaal voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslag. Als zij een bevestiging van hun melding van de belastingdienst/Toeslagen ontvangen, kunnen zij zich bij de Raad melden voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In deze regeling gelden geen inkomens- en vermogenseisen, noch wordt een eigen bijdrage opgelegd.
Aanpassingen per 1 november 2023
Gedupeerde ouders konden al van de regeling gebruikmaken. Aanvullend kunnen een beroep doen op de regeling:
- Ex-toeslagpartners voor schuldenproblematiek (en op een nog nader te bepalen aanvangsdatum voor procedures bij werkelijk hogere schade);
- kinderen en (voormalig) pleegkinderen van een overleden ouder (toeslagouder) of van een overleden ex-toeslagpartner die zichzelf hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) om aanspraak te maken op de kindregeling, maar die volgens UHT niet in aanmerking komen voor de regeling;
- ouders die hulp zoeken bij een VSO-traject (Vaststellingsovereenkomst) dat betrekking heeft op de werkelijke schade.
Aanpassingen in de vergoedingen:
- Wordt een mediationtraject tijdens de bezwaarprocedure bij het verzoek tot herstel ingezet, en is de mediation succesvol en wordt er een overeenkomst gesloten, dan betekent dat 20 punten. Lukt mediation niet en wordt de bezwaarprocedure hervat, dan is er sprake van een toeslag van 5 punten;
- bovendien is in een aantal zaken het puntenaantal verhoogd.
Meer informatie over de aanpassingen leest u in het overzicht (pdf, 178 kB).
Aanvraag advocatuur voor deelname
Om in aanmerking te komen voor toevoegingen voor deze subsidieregeling, kan een advocaat zich bij ons inschrijven via een formulier. De voorwaarden om binnen deze subsidieregeling rechtsbijstand te verlenen, staan op het formulier. Aanmelden kan zolang de subsidieregeling loopt. Verzending van het formulier gaat op een compleet beveiligde manier.
Advocaten die al voor de ouders aan het werk zijn kunnen in nog lopende zaken worden toegevoegd zonder dat zij voldoen aan de deelnamevoorwaarden van de subsidieregeling. De ouder kan dit op het aanvraagformulier aangeven.
LET OP: bent u gedupeerde en wilt u een aanvraag doen voor gesubsidieerde rechtsbijstand binnen de subsidieregeling herstelregelingen kinderopvangtoeslag? Ga dan naar de informatie hierover op onze website voor burgers. Hier vindt u ook het formulier waarmee u uw aanvraag kunt indienen.
Versturen van het formulier
Nadat u het aanvraagformulier heeft ingevuld, slaat u het op. U kunt het formulier vervolgens naar ons mailen op aanvraaghkt@rvr.org.
Deze aanvragen komen terecht in een speciaal aangemaakte e-mailbox. De aanvragen worden daar tijdelijk opgeslagen en vervolgens uit de e-mailbox gehaald, opgeslagen en verwerkt in ons systeem. Verdere conversatie tussen de Raad, gedupeerde (of wettelijke vertegenwoordiger) en advocaat verloopt telefonisch of via deze e-mailbox. De gegevens worden verwerkt en bewaard conform de wettelijke eisen in de AVG en de Archiefwet.
Meer informatie over hoe de Raad voor Rechtsbijstand met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Na de aanvraag (advocatuur)
Na goedkeuring van de aanvraag en het daaropvolgende matchingsproces tussen gedupeerde en advocatuur ontvangt u als advocaat een toevoeging. Deze toevoeging is voor het verlenen van rechtsbijstand bij het verzamelen en beoordelen van de stukken die voor het verzoek tot herstel nodig zijn. De toevoeging is ook voor het geven van advies tot en met het opstellen van de zienswijze op de voorlopige beslissing, inclusief de daarbij behorende oudergesprekken. Wij zenden deze toevoeging ook naar de gedupeerde.
Vervolgfase
Via aanvraaghkt@rvr.org kunt u de Raad toestemming vragen om voor de vervolgfases ook kosteloos rechtsbijstand te verlenen. Mochten er meerdere fases tegelijkertijd lopen, geef dat dan duidelijk aan. Het helpt ons als u de volgende gegevens opneemt in de mail: kenmerk vorige toevoeging herstelregeling van rechtzoekende, naam en geboortedatum van de rechtzoekende en voor welke fase(s) u toestemming vraagt.
U ontvangt van ons geen toevoeging op papier of via Mijn RvR voor de vervolgfases, maar een e-mail met een kenmerk. Dit kenmerk kunt u gebruiken om na het verrichten van de werkzaamheden de declaratie bij ons in te dienen via declaratieherstelregeling@rvr.org. U kunt hiervoor gebruik maken van het declaratieformulier.
Voor de volgende vervolgfases kunt u een apart kenmerk ontvangen
1. Herstelregeling Kinderopvangtoeslag:
De eerste toevoeging is bedoeld voor het verzamelen van informatie, beoordelen van de stukken en het geven van advies. Ook het opstellen van een zienswijze en de oudergesprekken vallen hieronder.
2. Verzoek c.q. Bezwaar Herbeoordeling lichte toets:
Verzoek om herbeoordeling van de lichte toets en/of bezwaar tegen de voorlopige afwijzing om aangemerkt te worden als gedupeerde (Catshuisregeling 30k).
3. Bezwaar na Integrale Herbeoordeling:
Dit betreft het in te dienen bezwaar na de integrale herbeoordeling.
4. Beoordeling c.q. verzoek Commissie Werkelijke Schade:
Hieronder vallen alle advieswerkzaamheden, zoals informatie/stukken verzamelen, het geven van advies over het al dan niet indienen van het verzoek om Werkelijke Schade en het daadwerkelijk indienen van het verzoek bij de Commissie Werkelijke Schade.
5. Bezwaar Commissie Werkelijke Schade:
Betreft het bezwaar tegen de beschikking op het verzoek om Werkelijke Schade.
6. Verzoek c.q. Bezwaar overname schulden:
Het indienen van een verzoek tot overname of betaling van private schulden. Het indienen van bezwaar tegen de afwijzing van de Belastingdienst inzake het overnemen of betalen van de private schulden.
7. Beroep Herstelregeling Kinderopvangtoeslag:
Hieronder valt elk beroep dat voortvloeit uit de Herstelregeling Kinderopvangtoeslag.
8. Hoger beroep Herstelregeling Kinderopvangtoeslag:
Hieronder valt elk hoger beroep dat voortvloeit uit de Herstelregeling Kinderopvangtoeslag.
Let op: Als de gedupeerde zich bij ons heeft gemeld in de fases van aanmelden bij de Belastingdienst tot en met het bezwaar, zoals bedoeld onder 3, dan verstrekt de Raad de toevoeging zoals genoemd onder 1. U kunt dan de vervolgkenmerken aanvragen via aanvraaghkt@rvr.org. Als de ouder zich voor het eerst heeft gemeld in de fase waarin hij naar de Commissie Werkelijke Schade wil, dan verstrekken wij de toevoeging zoals bedoeld onder 4. U kunt dan voor de vervolgfase, zijnde het bezwaar, zelf een nieuw kenmerk aanvragen.
Lopende zaken
Wanneer u al een toevoeging heeft gekregen of zelfs al heeft gedeclareerd op basis van de vorige regeling, dan is met terugwerkende kracht een extra kenmerk en/of declaratie mogelijk. De Raad herziet de reeds uitbetaalde declaraties ambtshalve en gaat daarbij uit van de afgiftedatum van de toevoeging.
De volgende situaties kunnen zich voordoen
1. Ik heb mijn toevoeging al gedeclareerd en ik denk recht te hebben op een aanvullende vergoeding op basis van de nieuwe regeling.
U kunt telefonisch contact opnemen met de Raad, via 088-7871234. Wij kijken dan samen met u welke aanvullende vergoeding van toepassing is en zullen deze vergoeding nabetalen, op de reeds betaalde vaststelling.
2. Ik heb al een toevoeging op basis van de eerdere regeling en ik moet één of meerdere aanvullende fasen/procedures opstarten of heb deze al opgestart.
De toevoeging die u al heeft, kunt u gebruiken voor de rechtsbijstand bij het verzamelen en beoordelen van de voor het verzoek tot herstel benodigde stukken en het geven van advies inclusief het opstellen van een zienswijze. Voor de extra fasen/procedures kunt u per fase een nieuw kenmerk vragen. U kunt hiervoor een mail sturen naar aanvraaghkt@rvr.org.
3. Ik heb al een toevoeging en op deze toevoeging al meerdere procedures gevoerd en/of fasen afgerond maar deze nog niet gedeclareerd.
De toevoeging die u al heeft kunt u gebruiken voor het declareren van verleende rechtsbijstand bij het verzamelen en beoordelen van de voor het verzoek tot herstel benodigde stukken en het geven van advies inclusief het opstellen van een zienswijze. Voor de extra fasen/procedures kunt u met terugwerkende kracht alsnog een nieuw kenmerk vragen. Stuur hiervoor een mail naar aanvraaghkt@rvr.org. De declaratie kunt u vervolgens indienen via declaratieherstelregeling@rvr.org.
Twijfelt u of u voor de betreffende rechtsbijstand een extra kenmerk kunt aanvragen of aanvullend kunt declareren. Neem dan contact op met ons via nummer 088-7871234.
De voorwaarden
De voorwaarden om binnen deze subsidieregeling rechtsbijstand te verlenen, staan op het formulier.
Totstandkoming voorwaarden
De voorwaarden voor advocatuur om deel te kunnen nemen aan de subsidieregeling, zijn door de Raad in samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten geformuleerd.
Toevoegings- en vergoedingscriteria
Bij een positieve matching verleent de Raad een toevoeging op basis van de zaakcode W013. Dit is de bevestiging van de match. Er wordt geen inkomens- en vermogenstoets uitgevoerd en er wordt aan de gedupeerden geen eigen bijdrage opgelegd. Ook vindt er na afloop van de zaak geen resultaatsbeoordeling plaats. Na afloop van de werkzaamheden kan er via een apart declaratieformulier een vergoeding worden aangevraagd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de werkzaamheden welke u hebt verricht. Dit is ook na te lezen in de subsidieregeling.
Het declaratieproces
Voor deze regeling maken we gebruik van een beveiligde manier van online verzending, die zowel afzender als ontvanger beschermt tegen mogelijke beveiligingsincidenten.
Nadat u het aanvraagformulier heeft ingevuld, slaat u het op. U kunt het formulier vervolgens via deze link voor beveiligde verzending meesturen. Hiertoe moet een paar stappen doorlopen. In de korte handleiding leest u hoe u te werk gaat.
Deze aanvragen komen terecht in een speciaal aangemaakte e-mailbox. De aanvragen worden daar tijdelijk opgeslagen en vervolgens uit de e-mailbox gehaald, opgeslagen en verwerkt in ons systeem. Verdere conversatie tussen de Raad, gedupeerde en advocaat verloopt telefonisch of via deze e-mailbox. De data worden gebruikt door een selecte groep medewerkers en bewaard conform de Archiefwet.
Meer informatie over hoe de Raad met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Matchingsproces
Met een speciaal formulier en een bevestigingsbrief van de Belastingdienst, kan een gedupeerde zich bij de Raad melden voor gesubsidieerde rechtsbijstand binnen deze regeling. Hierna kunnen wij een match maken met de ingeschreven advocaten. Indien een gedupeerde ouder al een advocaat heeft die deelneemt aan de regeling, matcht de Raad deze advocaat als voorkeursadvocaat.
Advocaten die al voor gedupeerden aan het werk zijn kunnen ook in nog lopende zaken worden toegevoegd zonder dat zij voldoen aan de deelnamecriteria van de subsidieregeling. De gedupeerde kan dit op het aanvraagformulier aangeven.
Een eventueel reeds verstrekte reguliere toevoeging kan, als de zaak nog in behandeling is en wanneer nog geen beslissing op bezwaar door de Belastingdienst/Toeslagen is genomen, worden omgezet. We verzoeken de advocaat in dat geval, om het kenmerk te melden via toeslag@rvr.org of telefonisch via 088 - 787 1234.
Is er geen voorkeursadvocaat, dan komt deze match komt tot stand via een offline matchingstool. Hierin staan straks alle ingeschreven advocaten die aan de gestelde voorwaarden voldoen.
De matchingstool werkt als volgt. Een medewerker van de Raad voert de postcode van de burger en de eventuele andere problemen (schulden, werk, etc.) in. Op basis hiervan wordt voor elke geregistreerde advocaat een matchingsscore berekend. Deze matchingsscore is het percentage van wensen waaraan de advocaat voldoet. Daarnaast worden via Open Street Map (© OpenStreetMap-auteurs) de coördinaten van de postcode van de burger opgehaald. Met deze coördinaten wordt voor alle advocaten de hemelsbrede afstand tussen de burger en het advocatenkantoor berekend. De tool geeft op basis van deze gegevens een overzicht weer van advocaten, waarbij de advocaten met de hoogste matchingsscores en kleinste afstand tot de burger bovenaan staan. Op basis van dit overzicht selecteert de medewerker een drietal advocaten en legt deze voor aan de gedupeerde. In het overzicht is ook af te lezen hoe vaak een advocaat al aan een burger is voorgesteld, en hoe vaak een advocaat al een zaak heeft ontvangen via de tool.
De matchingstool verwerkt een beperkte set aan persoonsgegevens en heeft tot doel de beste match tussen gedupeerde en advocaat te realiseren. Gegevens die hier worden opgeslagen, hebben enkel betrekking op de gekozen advocaat.
Heeft u vragen?
U kunt uw vragen over deze speciale inschrijving bij voorkeur stellen via herstelregeling@rvr.org. Belt u liever? Dan kan dat via ons algemene nummer 088 - 787 1000 (kies in het keuzemenu voor optie 5). Voor overige vragen belt u 088 - 787 1234.
Informatie Belastingdienst
- Overzicht alle belangrijke rapporten, regelingen en wetsteksten
- Website Toeslagen herstel (doelgroep: ouders)
- Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag (30K) (doelgroep: ouders)
- Herstel Kinderopvangtoeslag (doelgroep: stakeholders)
- Kabinetsreactie op het rapport 'Ongekend onrecht'
- Informatiepunt Kinderopvangtoeslag Rijksoverheid
De commissies hebben geen eigen websites, maar wel afzonderlijke webpagina’s:
Totaaloverzicht van de wijzigingen aangekondigd op 28-12-2021
Op de pagina Wijzigingen Subsidieregeling pakket rechtsbijstand HKT staat het volledige overzicht van de wijzigingen aangekondigd op 28-12-2021.
Video Herstelregeling Kinderopvangtoeslag
In onderstaande video leggen de aan de regeling deelnemende partijen uit hoe zij te werk gaan om de gedupeerde ouders van de kindertoeslagaffaire bij te staan.
Ingeschreven en dan?
Direct naar
- Subsidieregeling in de Staatscourant
- Nieuwsbriefupdate advocaten Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag, oktober 2023
- Wijzigingen Subsidieregeling pakket rechtsbijstand HKT
- Vragen en antwoorden
- Update advocaten Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag, december 2022
- Update Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag, februari 2023
- Update Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag, mei 2023