Rechtsbijstand procedures gezagsbeëindiging
Ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de overheid het gezag over hun kinderen wil beëindigen, kunnen per 1 januari 2023 kosteloze rechtsbijstand krijgen van een gespecialiseerde jeugdrechtadvocaat. Hierdoor kunnen ouders zich door een advocaat laten vertegenwoordigen bij de rechtszaak. De minister voor Rechtsbescherming stelt per 1 januari 2023 geld beschikbaar om dit te realiseren voor een proefperiode van 1,5 jaar.
Wanneer een verzoek tot gezagsbeëindiging wordt ingediend bij de rechtbank (meestal door de Raad voor de Kinderbescherming), wijst de rechtbank een gespecialiseerde jeugdrechtadvocaat aan. Deze advocaat neemt contact op met de ouders en zal hen kosteloze rechtsbijstand verlenen voor de procedure bij de rechtbank.
Als ouders zich willen laten bijstaan door een voorkeursadvocaat, kan deze voorkeursadvocaat contact opnemen met de rechtbank. Deze advocaat moet bij de Raad voor Rechtsbijstand zijn ingeschreven voor de specialisatie civiel jeugdrecht en/of (on)voorwaardelijk zijn ingeschreven voor de specialisatie personen- en familierecht. Advocaten die op de lijsten van de rechtbank staan, worden door de Raad voor Rechtsbijstand nader geïnformeerd over de administratieve verwerking.
De Raad voor de Rechtsbijstand heeft hiervoor een beleidsregel vastgesteld. De minister voor Rechtsbescherming zal deze proef monitoren zodat hij een onderbouwd besluit kan nemen na afloop van de proefperiode.
Ingeschreven en dan?
Informatie
- Q&A pilot rechtsbijstand bij gezagsbeëindiging (pdf, 501 kB)
- Nieuwsbericht: "Extra ondersteuning voor ouders die met een gezagsbeëindigende maatregel te maken krijgen"
- Kamerbrief plan ter verbetering van de rechtsbescherming in de jeugdbescherming
- Tijdelijke beleidsregel rechtsbijstand gezagsbeeindiging