Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Mijn RvR
  • Kenniswijzer
  • Contact
  • Nieuws
  • English
  • Nieuwsbrief rvr.org
  • Werken bij de Raad
Raad voor Rechtsbijstand
Zoeken
Menu
  • Voor advocatenVoor advocaten

    • Algemene inschrijving bij de Raad
    • Ingeschreven en dan?
    • Over toevoegingen
    • Declaratie indienen
    • Nieuws
    • Formulieren voor advocaten
  • Voor mediatorsVoor mediators

    • Algemene inschrijving bij de Raad
    • Ingeschreven en dan?
    • Over toevoegingen
    • Declaratie indienen
    • Nieuws voor mediators
    • Formulieren voor mediators
  • KenniswijzerKenniswijzer

    • Actueel / Wijzigingen werkinstructies
    • Meer over de Kenniswijzer
    • Werkinstructies extra uren
    • Werkinstructies mediation
    • Werkinstructies toevoegen
    • Werkinstructies vaststellen
    • Wet- en regelgeving
    • Zoeken op Kenniswijzer
    • Zoeken op Kenniswijzer jurisprudentie
  • Mijn RvR
  • Kenniswijzer
  • Contact
  • Nieuws
  • English
  • Nieuwsbrief rvr.org
  • Werken bij de Raad
  1. Home ›
  2. Voor advocaten ›
  3. Ingeschreven en dan? ›
  4. Herstelregelingen Kinderopvangtoeslag ›
  5. Vragen en antwoorden advocatuur Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag

Vragen en antwoorden advocatuur Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag


Waarom is deze subsidieregeling ingesteld?

Gedupeerde ouders hebben eerder aangegeven behoefte te hebben aan onafhankelijke juridische bijstand bij hun verzoek in het kader van herstel kinderopvangtoeslag. Er is gekeken hoe dat zou kunnen. De Raad voor Rechtsbijstand heeft in overleg met het ministerie van Financiën en het ministerie van Justitie en Veiligheid gewerkt aan een subsidieregeling waarmee ouders gefinancierde rechtsbijstand kunnen ontvangen in het kader van de herstelregelingen kinderopvangtoeslag bij Belastingdienst/Toeslagen. Bij de uitwerking is ook de Nederlandse Orde van Advocaten betrokken. Ouders hoeven geen eigen bijdrage te betalen en ook naar hun inkomen en vermogen wordt niet gekeken. Ook is er na afloop van de zaak geen sprake van resultaatsbeoordeling. De bijstand is dus gratis.

De uitvoering wordt gedaan door de Raad voor Rechtsbijstand. Advocaten worden hiertoe uitgenodigd en geselecteerd door de Raad, waarbij de Raad in overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten de toelatingscriteria heeft vastgesteld. Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst/Toeslagen is hier uiteraard niet bij betrokken.

Wanneer gaat deze regeling in?

De regeling is in werking getreden op 1 maart 2021. Hierbij geldt dat rechtsbijstand bij verzoeken in het kader van de herstelregeling kinderopvangtoeslag, die op het moment van inwerkingtreding van deze regeling nog in behandeling zijn en waarop nog geen beslissing op bezwaar door de Belastingdienst/Toeslagen is genomen, ook onder deze regeling valt.

Voor welke zaken geldt deze regeling?

De subsidieregeling geldt voor gedupeerde ouders die een verzoek in het kader van de herstelregelingen kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst/Toeslagen willen indienen of hebben lopen. Ook kan rechtsbijstand worden verleend bij een eventueel bezwaar, beroep of hoger beroep tegen een beslissing van de Belastingdienst/Toeslagen in het kader van de herstelregelingen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om rechtsbijstand te verlenen bij de herbeoordeling van het toekennen van een forfaitair bedrag van de Catshuisregeling en een eventueel bezwaar tegen deze beslissing, het verzoek tot overname of betaling van private schulden en bij een verzoek tot vergoeding van hogere werkelijk geleden schade.

Hiervoor kunnen gedupeerde ouders binnen deze regeling kosteloze rechtsbijstand krijgen zonder toets op inkomen/vermogen en zonder betaling van eigen bijdrage. Voor aanvullende kwesties van de gedupeerde, dient de advocaat apart een toevoeging aan te vragen. Hierop vindt dan wel een inkomens-/vermogenstoets plaats en geldt een eigen bijdrage.

Hoe kan ik me opgeven voor deelname?

Om in aanmerking te komen voor het verlenen van rechtsbijstand bij verzoeken in het kader van de herstelregelingen kinderopvangtoeslag, kan een advocaat zich bij de Raad inschrijven via een formulier. De voorwaarden om binnen deze subsidieregeling rechtsbijstand te verlenen, staan op het formulier. Meer informatie leest u op de pagina over de subsidieregeling.

Welke voorwaarden zijn van toepassing?

De voorwaarden om binnen deze subsidieregeling rechtsbijstand te verlenen, staan op het formulier dat u vindt op de pagina over de subsidieregeling.

Door wie zijn die voorwaarden bepaald?

De voorwaarden voor advocatuur om deel te kunnen nemen aan de subsidieregeling, zijn door de Raad voor Rechtsbijstand in samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten geformuleerd.

Kunnen advocaten die al rechtzoekenden in de toeslagenaffaire bijstaan ook (op een later moment) aan deze regeling deelnemen? En hoe gaat de overgang van toevoegingen?

Ja dat kan. Advocaten kunnen zich ook op een later moment nog aanmelden voor de regeling. Aanmelden kan zolang de regeling loopt. Een eventueel reeds verstrekte reguliere toevoeging kan, als de zaak nog in behandeling is en wanneer nog geen beslissing op bezwaar door de Belastingdienst/Toeslagen is genomen, worden omgezet. We verzoeken de advocaat in dat geval, om het kenmerk (toevoegnummer) te melden via toeslag@rvr.org of telefonisch via 088-787 1234.

Ik heb een gedupeerde ouder eerder bijgestaan tegen de belastingdienst en de werkzaamheden zijn al klaar. Kan ik met terugwerkende kracht hiervoor een toevoeging/kosteloze rechtsbijstand ontvangen?

Nee, helaas geldt de regeling alleen voor zaken die nog lopen of moeten beginnen op het moment dat de regeling van start gaat.

Hoe werkt het matchingsproces?

Met een speciaal formulier (te vinden op de pagina over de regeling op onze burgersite) en een bevestigingsbrief (de ontvangstbevestiging melding herbeoordeling Toeslagen) van de Belastingdienst, kan een gedupeerde ouder zich bij de Raad melden voor gesubsidieerde rechtsbijstand binnen deze regeling. Hierna kunnen wij een match maken met de ingeschreven advocaten.

Deze match komt in eerste instantie tot stand via een offline matchingstool. Hierin staan straks alle ingeschreven advocaten die aan de gestelde voorwaarden voldoen. Aan de hand van het invoeren van de adresgegevens en de eventuele andere problemen (schulden, werk, etc.) van de ouder komt de tool met een matchingsvoorstel op basis van hoogste matchingsscores en kleinste afstand. Ook wordt rekening gehouden met het aantal keren dat de advocaat binnen de regeling zijn of haar hulp heeft ingezet. Meer over de tool leest u op de pagina over de herstelregeling.

Hoeveel zaken/ ouders kan ik verwachten?

Het aantal zaken is afhankelijk van het aantal advocaten dat per regio deelneemt aan de regeling, gecombineerd met het aantal ouders uit een bepaalde regio dat rechtsbijstand wenst. Het is op dit moment moeilijk daarover concrete cijfers te geven. Wij verwachten dat het om enkele tientallen zaken per advocaat zal gaan.

Mag ik ouders weigeren?

Als u zich opgeeft voor deelname aan de regeling gaan wij ervan uit dat u geen ouders weigert. Als er een vertrouwensbreuk is kan uiteraard altijd om een opvolgende advocaat worden verzocht. Als uw praktijk het niet (meer) toelaat om alle aan uw gematchte ouders bij te staan, kunt u hierover in overleg treden met de Raad.

Hoe worden deelnemende advocaten betaald?

Bij een positieve matching verleent de Raad een toevoeging op basis van de zaakcode W013. Dit is de bevestiging van de match. Dit besluit ontvangt u binnen 1 week na telefonisch contact waarin de matching is aangekondigd. Er wordt aan de gedupeerde ouders geen eigen bijdrage opgelegd. Na afloop van de werkzaamheden kan er via een apart declaratieformulier (kijk hiervoor op de pagina over onze regeling op de site) een vergoeding worden aangevraagd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de werkzaamheden die u hebt verricht. Dit is ook na te lezen in de subsidieregeling.

De omvang van rechtsbijstand en de puntenvergoeding voor advocaten in deze zaken is gebaseerd op een schatting. Wat gebeurt er als deze inschatting onjuist is?

De Raad monitort samen met de Nederlandse Orde van Advocaten gedurende de subsidieregeling of de tijdsbesteding in verhouding staat tot de vergoeding.

Kan een advocaat een deskundige raadplegen?

De regeling geeft de advocaat vooralsnog nog niet de mogelijkheid om de hulp van een deskundige op het gebied van het schadevergoedingsrecht in te roepen bij het verzoek om hogere werkelijk geleden schade.

Hoewel de regeling voor de advocaat wel voorziet in een vergoeding van 4 punten voor het inroepen van de hulp van een deskundige op het gebied van het schadevergoedingsrecht, volstaat die vergoeding niet voor dit doel.

Hoe de inschakeling van een deskundige wel vorm te geven én welke vergoeding daar bij past, is nog onderwerp van onderzoek in onder andere de praktijktesten voor de vaststellingsovereenkomsten in herstelzaken Kinderopvangtoeslag.

Mag ik kosten voor porto en uittreksels in rekening brengen bij de ouder

Nee, de kosten van porto, uittreksels e.d. zijn verdisconteerd in de vergoeding voor administratieve kosten per toevoeging van € 21,41.

Wordt de toevoeging ingetrokken als de ouder 100.000,= euro ontvangt?

Nee, de toevoeging wordt niet ingetrokken. De regeling kent geen resultaatsbeoordeling.

Telt de deelname aan deze regeling ook mee in de maximale aantal specialisaties die je mag hebben als advocaat?

Nee, deze specialisatie mag u gedurende de looptijd van deze regeling extra, bovenop de toegestane 4 specialisatie hebben. De regeling is als een tijdelijke specialisatie opgenomen in het register van advocaten. De voorwaarden voor deze tijdelijke inschrijving staan in de ‘Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag’. Zie daarvoor de pagina over de subsidieregeling op onze website.

Zijn de privacygegevens van de aanvragers gegarandeerd?

De inschrijving van een advocaat wijkt niet af van het reguliere proces. Meer informatie over hoe de Raad voor Rechtsbijstand met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.

Voor deze specifieke regeling geldt de volgende extra informatie. De aanvragen komen binnen via een beveiligde manier van online verzending, die zowel afzender als ontvanger beschermt tegen mogelijke beveiligingsincidenten. Deze aanvragen komen terecht in een speciaal aangemaakte e-mailbox. De aanvragen worden daar tijdelijk opgeslagen en vervolgens uit de e-mailbox gehaald, opgeslagen en verwerkt in ons systeem. Verdere conversatie tussen de Raad, ouder en advocaat verloopt telefonisch of via deze e-mailbox. De data wordt gebruikt door een selecte groep medewerkers en bewaard conform de Archiefwet.

De burger hoeft bij de aanvraag alleen zijn eigen gegevens op te geven en niet die van een eventuele partner. Wij doen geen navraag in de BRP of er sprake is van een partner. Om die reden worden alle toevoegingen verstrekt op de norm alleenstaande ouder.

De matchingtool verwerkt een beperkte set aan persoonsgegevens en heeft tot doel de beste match tussen ouder en advocaat te realiseren. Gegevens die hier worden opgeslagen, hebben enkel betrekking op de gekozen advocaat. Meer informatie over de tool leest u op de pagina over de regeling.

Meer informatie leest u op de pagina over de subsidieregeling.

Is de High Trust-regeling van toepassing?

Nee, de High Trust-regeling is niet van toepassing op de Herstelregeling Kindertoeslag (HKT). Dit betekent dat alle relevante stukken meegestuurd moeten worden bij de aanvraag declaratie van de HKT-zaak.

Kan het voorkomen dat ze in de steekproef High Trust vallen?

Ja, ondanks dat deze zaken inhoudelijk al zijn getoetst kan dat voorkomen. Het is te bewerkelijk om deze uit de steekproefcontrole te filteren. Deze dossiers worden in de steekproef goedgekeurd.



Deel deze informatie
  • Delen op Whatsapp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter


Over de Raad voor Rechtsbijstand

Burgers moeten kunnen rekenen op passende ondersteuning en goede rechtsbijstand. Daar maakt de Raad voor Rechtsbijstand zich sterk voor via de organisatie en borging van gesubsidieerde mediation en rechtsbijstand, uitvoering van de Wet schuldsanering natuurlijke personen en de Wet beëdigde tolken en vertalers.

  • Meer over ons
  • Contact
  • Feedback geven over de site
  • Protocol Wet open overheid (Woo)
  • Toegankelijkheid
  • Privacy
  • Cookies
  • Proclaimer
  • Informatiebeveiliging

Volg ons op

Twitter
Youtube
LinkedIn