O033 Minnelijke schuldregeling/Wsnp
Begrippen
Een toelichting op de begrippen vind je in het document Achtergrondinformatie Overzicht begrippen.
Benodigde stukken / informatie
- Digitaal) ondertekend aanvraagformulier civiel / bewindvoerder
- Bij dwangvoorziening (zie H2) uitgevoerd door Wsnp-bewindvoerder die deelneemt aan arrangement (RtbwII): ondertekend formulier aanvraag toevoeging arrangement Wsnp
- Bij indienen verzoekschrift toelating Wsnp (zie H2) uitgevoerd door Wsnp-bewindvoerder of advocaat die deelneemt aan de pilot (Rptvtw): ondertekend formulier aanvraag toevoeging pilot Wsnp
- Duidelijke toelichting op het rechtsprobleem en de noodzaak van een advocaat
- Bewijsstuk dat de minnelijke schuldregeling van toepassing is
- Bij breed moratorium: Afwijzing van toepassing breed moratorium en bewijsstuk(en) waaruit dreiging blijkt
- Bij (smal) moratorium: Aanzegging met datum afsluiting gas/water/elektra, aanzegging gedwongen woningontruiming, aanzegging opzegging dan wel ontbinding van de aanvullende zorgverzekering
- Bij dwangakkoord: Bewijsstuk afwijzing toepassing dwangakkoord
- Bij voorlopige voorziening: Bewijsstuk(en) waaruit dreiging blijkt, bewijsstuk afwijzing toepassing voorlopige voorziening
- Bij minnelijke schuldregeling: Bewijsstuk afwijzing toelating minnelijke schuldregeling of bewijsstuk tussentijdse beëindiging minnelijke schuldregeling
- Bij Wsnp: Bewijsstuk afwijzing toelating Wsnp, of tussentijdse beëindiging Wsnp, of wijziging Wsnp-termijn, of niet toepassen ‘vereenvoudigde Wsnp’, of beschikking rechter-commissaris waartegen beroep wordt ingesteld, of geen toekenning schone lei
Toevoegbeleid
Algemeen
Een toevoegingsaanvraag met betrekking tot de toelating tot een minnelijke schuldregeling/Wsnp betreft altijd een privébelang, ongeacht hoe de schulden zijn ontstaan.
Afbetalingsregeling/kwijtschelding van schuld (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor het treffen van een (af)betalingsregeling, een verzoek tot kwijtschelden schuld of bezwaar/(hoger)beroep tegen de weigering. Hiervoor is geen rechtsbijstand mogelijk op grond van art. 28 Wrb / art. 7 Brt. Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 137 (kwijtschelding).
Voor het beleid bij de hardheidsclausule en hardheidsregeling in het kader van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Wet Awir), zie werkinstructie W013.
Kwijtschelding belastingschuld (geen toevoeging)
Zie werkinstructie F010.
1. Uitvoeren van een schuldregeling (Wgs)
Algemeen
Een procedure bij een schuldhulpverlenende partij anders dan de gemeente of een organisatie in opdracht van een gemeente is geen bestuursrechtelijke kwestie (art. 48 lid 1 sub c Wck). Bezwaar en (hoger)beroep is daarom niet mogelijk.
Uitvoeren schuldregeling (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor de uitvoering van een schuldenregeling. Een rechtzoekende kan kosteloos gebruikmaken van de schuldhulpverlening die de gemeente of kredietbank aanbiedt. Of eventueel een schuldregeling uit laten voeren door een andere partij dan de gemeente of kredietbank (art. 48 lid 1 sub c Wck). Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 192 (schuldsanering voorliggende voorzieningen). Zie ook achtergrondinformatie.
Aanbieden akkoord tijdens faillissement of Wsnp (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor het vormgeven en/of voorleggen van een akkoord tijdens het faillissement of de Wsnp. De rechtzoekende kan zelf, eventueel met hulp van de curator/Wsnp-bewindvoerder of een derde, een akkoord ontwerpen en voorleggen. De eventuele kosten hiervan komen ten laste van de faillissements-/Wsnp boedel. Je verstrekt hiervoor geen toevoeging. Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 192 (schuldsanering voorliggende voorzieningen).
Afwijzing schuldhulpverlening Wgs door gemeente (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging met zaakcode B010 voor een bezwaar tegen een besluit tot afwijzing of weigering in behandeling nemen voor schuldhulpverlening uitgevoerd door een gemeente (Wet gemeentelijke schuldhulpverlening) of een instelling in opdracht van een gemeente (art. 8:1 Awb jo. art. 7:1 Awb). Zie ook achtergrondinformatie.
Bezwaar plan van aanpak Wgs door gemeente (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging met zaakcode B010 voor een bezwaar (beschikking) tegen een plan van aanpak van de minnelijke schuldregeling uitgevoerd door een gemeente of een instelling in opdracht van een gemeente (art. 4a lid 1a Wgs). Zie ook achtergrondinformatie.
Bezwaar tussentijdse beëindiging Wgs door gemeente (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging met zaakcode B010 voor een bezwaar (beschikking) tegen een tussentijdse beëindiging van de minnelijke schuldregeling uitgevoerd door een gemeente of een instelling in opdracht van een gemeente (art. 8:1 Awb jo. art. 7:1 Awb). Zie ook achtergrondinformatie.
Niet afgeven 285 verklaring (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor verzet tegen het niet-afgeven van de ‘285 verklaring’, uitgevoerd door een gemeente of een instelling in opdracht van een gemeente. Hoger beroep is uitgesloten (art. 8:5 Awb jo. Bevoegdheidsregeling bestuursrechtspraak, H1, art. 1.) Rechtzoekende kan hiertegen zelf een klacht indienen bij de gemeente (het college van burgemeesters & wethouders) of de schuldhulpverlenende instantie (bijvoorbeeld de kredietbank). Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Je verstrekt ook geen toevoeging voor verzet tegen het niet-afgeven van de ‘285 verklaring’ door een schuldhulpverlenende partij anders dan de gemeente of een organisatie in opdracht van een gemeente (art. 48 lid 1 sub c Wck). Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
2. Dwangvoorzieningen
Verzoek toepassing dwangvoorziening (toevoeging)
Een rechtzoekende kan om problemen te voorkomen tijdens (het toelatingsproces of de start van) de minnelijke schuldregeling of Wsnp, gebruik maken van drie dwangvoorzieningen:
- (smal) moratorium (art. 287b Fw);
- dwangakkoord (art. 287a Fw);
- Voorlopige voorziening (art. 287 lid 4 Fw).
Je verstrekt een toevoeging voor een dwangvoorziening uitgevoerd door een advocaat, of door een Wsnp-bewindvoerder die deelneemt aan de Regeling toevoeging bewindvoerders Wsnp II (het arrangement – art. 6 lid 1 en lid 2 RtbwII).
Afwijzing (smal) moratorium (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor verweer tegen afwijzing van het (smal) moratorium; (hoger)beroep is uitgesloten (ECLI:NL:GHAMS:2008:BC8437). Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 185 (van elke grond ontbloot).
Afwijzing dwangakkoord (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor hoger beroep of cassatie tegen een afwijzing van het dwangakkoord.
Afwijzing voorlopige voorziening (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep of cassatie tegen een afwijzing van de voorlopige voorziening (art. 287 lid 4 Fw jo. art. 358 Rv/ art. 398 Rv).
Afzien van aanvraag breed moratorium (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor verweer tegen het afzien van de aanvraag van een breed moratorium door de schuldhulpverlenende instelling. Er is geen bewaar of beroep mogelijk (Nota van toelichting, Art. 2, tweede lid Besluit breed moratorium). Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 185 (van elke grond ontbloot).
Breed moratorium (art. 5 Wgs, geen dwangvoorziening)
Binnen de gemeentelijke schuldhulpverlening (i.h.k.v. de Wgs) bestaat er het zogenaamde breed moratorium. Dit is een op zichzelf staande voorziening en valt niet onder de verzamelnaam dwangvoorzieningen zoals hierboven genoemd. Zie ook achtergrondinformatie.
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep of cassatie tegen een afwijzing van het breed moratorium (art. 358 Wbr / art. 398 Wbr).
3. Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)
Aanvraag toelating tot de Wsnp (art. 284 Fw, geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor de aanvraag Wsnp (art. 284 Fw). Rechtsbijstand door een rechtsbijstandverlener is niet vereist. Rechtzoekende kan zelf een verzoek voor toelating tot de Wsnp opstellen en indienen bij de rechtbank.
Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Omzetting faillissement in Wsnp (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor een verzoek omzetting faillissement naar Wsnp (art. 15b Fw en art. 284 Fw - opheffing faillissement onder gelijktijdig uitspreken van de Wsnp.) Een rechtzoekende kan dit verzoek zelf voorleggen bij de rechtbank. Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Uitzondering: aanvragen van deelnemers aan de Regeling pilot toevoeging verzoek toelating Wsnp.
Hoger beroep afwijzing toelating Wsnp (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep tegen een afwijzing of niet-ontvankelijkheid van het verzoek tot toepassing van de Wsnp (art. 292 lid 3 Fw jo. art. 361 Fw).
Hoger beroep beschikking rechter-commissaris (toevoeging, tenzij…)
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep tegen een beschikking van de rechter-commissaris (art. 315 lid 1 Fw).
Tegen de beschikkingen in de bijlage kan géén hoger beroep worden ingesteld (art. 315 lid 2 Fw). Zie ook achtergrondinformatie, hoofdstuk 3, voor een toelichting per onderdeel.
Let op! Een verzoek van de schuldenaar aan de rechter-commissaris om verhoging van de beslagvrije voet (het nominaal deel zoals bedoeld in art. 295, lid 3 Fw), moet worden beschouwd als een verzoek ex art. 317 Fw. Tegen deze beschikking van de rechter-commissaris is hoger beroep mogelijk. De uitsluiting op grond van art. 315, lid 2 Fw is niet van toepassing.
Beëindiging Wsnp op verzoek rechtzoekende (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor het verzoek van rechtzoekende om de Wsnp te beëindigen (spijtoptantregeling) (art. 350 lid 1 Fw). Dit verzoek vereist geen (ondertekening van) een advocaat (art. 361 Fw). Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Voornemen wijziging Wsnp-termijn (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor een zitting waarin de rechter-commissaris of de rechtbank beslist of de Wsnp-termijn wordt gewijzigd en waarvoor de rechtzoekende in de gelegenheid wordt gesteld te worden gehoord (art. 349a lid 2 en lid 3 Fw). Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 131 (te vroeg). Voor het hoger beroep, zie hierna.
Hoger beroep wijziging Wsnp-termijn (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep tegen de beslissing van de rechter-commissaris (art. 349a lid 2 Fw jo. art. 315 lid 1 Fw) of de rechtbank (art. 349a lid 3 Fw jo. art. 361 Fw) waarin de Wsnp-termijn wordt gewijzigd.
Verzoek wijziging Wsnp-termijn door rechtzoekende (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor een verzoek tot wijziging Wsnp-termijn door de rechtzoekende (art. 349a lid 2 en lid 3 Fw jo. art. 361 Fw). Voor dit verzoek is (de ondertekening van) een advocaat vereist.
De toevoeging geldt ook voor het hoger beroep tegen een eventuele afwijzing van dit verzoek.
Hoger beroep afwijzing ‘vereenvoudigde Wsnp’ (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep tegen het vonnis waarin de rechtbank de toepassing van de ‘vereenvoudigde Wsnp’ zoals bedoeld in art. 354a Fw afwijst. De rechtzoekende kan binnen 8 dagen in hoger beroep (art. 354a Fw jo art. 355 Fw). Zie achtergrondinformatie over de vereenvoudigde Wsnp.
Verweer beëindiging Wsnp (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor de zitting bij de rechtbank over het verweer tegen de tussentijdse of reguliere beëindiging van de Wsnp zonder schone lei, waarvoor de schuldenaar in persoon wordt uitgenodigd.
Zelfredzaamheid bij beëindiging Wsnp (geen toevoeging)
Je voegt niet toe voor het enkel negatief adviseren van de bewindvoerder over (tussentijdse) beëindiging Wsnp (schone lei). Rechtsbijstand van een advocaat is niet noodzakelijk in dat stadium. Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 131 (prematuur).
Soms wordt een schuldenaar uitgenodigd voor een verhoor, al dan niet voorafgaand aan een eindzitting. Rechtsbijstand van een advocaat is niet noodzakelijk in dat stadium. Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 131 (te vroeg).
Een aanvraag toevoeging voor een schuldenaar die zelf verzoekt om tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling, de zogenaamde spijtoptantenregeling (art. 350 lid 1), wijs je af op zelfredzaamheid, met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Hoger beroep tussentijdse beëindiging Wsnp (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep tegen het vonnis waarin de Wsnp tussentijds wordt beëindigd (art. 350 Fw jo. art. 351 Fw).
Hoger beroep geen schone lei (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging voor een hoger beroep tegen het vonnis waarin de rechtbank uitspreekt dat de rechtzoekende tekortgeschoten is in het voldoen aan de Wsnp-verplichting(en) en de rechtzoekende dit kan worden toegerekend (art. 354 Fw jo. art. 355 Fw).
Verzoeken van rechtzoekende (toevoeging)
Je verstrekt een toevoeging wanneer het een van de volgende onderwerpen betreft omdat de bijstand van een advocaat verplicht is:
- Een verzoek voor raadpleging van schuldeisers over de vereffening (art. 348 Fw jo. art. 361 Fw);
- Een verzoek voor wijziging van de Wsnp-termijn (art. 349a lid 2 Fw jo. art. 361 Fw);
- Een verzoek om intrekking van de schone lei omdat de rechtzoekende zijn schuldeisers heeft benadeeld (art. 358a Fw jo. art. 361 Fw).
Aanbieden akkoord tijdens Wsnp (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor werkzaamheden die betrekking hebben het aanbieden van een Wsnp-akkoord. De rechtzoekende kan zelf een akkoord opstellen en aanbieden.
Je wijst een aanvraag toevoeging af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Klachten over de Wsnp-bewindvoerder (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor het indienen van een:
- (inhoudelijke) klacht gericht tegen de bewindvoerder, ingediend bij de rechter-commissaris (art. 317 Fw);
- verzoek om de bewindvoerder Wsnp te ontslaan (art. 319 Fw);
- klacht op grond van de klachtenregeling voor Wsnp-bewindvoerders bij de RvR;
- beroep tegen de afwijzing van de klacht door de rechter-commissaris.
Je wijst de aanvraag toevoeging af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Zie ook achtergrondinformatie.
4. Algemeen
Eigen bijdrage
Zie werkinstructie laagste eigen bijdrage.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen (art. 28 lid 1 sub b Wrb en art. 32 Wrb. Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen: hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures;
- Meerdere rechtzoekenden/ partners / gezinsleden: paragraaf 1.2.1 Bereik
- Civielrechtelijke zaken: hoofdstuk 3.
Voorbeelden bereik
1. Meerdere rechtzoekenden, één rechtsbelang (gemeenschap van goederen)
Wanneer beide partners de Wsnp willen doorlopen, moeten zij om toelating tot de Wsnp verzoeken. Wanneer tussen partners een gemeenschap van goederen bestaat is sprake van één rechtsbelang (paragraaf 1.2.1 Bereik).
2. Meerdere rechtzoekenden, meerdere rechtsbelangen (huwelijkse- en partnerschapsvoorwaarden)
Voor partners geldt in beginsel dat er sprake is van één rechtsbelang, omdat de schuldenlijsten vaak hetzelfde zijn. Partners hebben afzonderlijke rechtsbelangen, als zij in de procedure uitdrukkelijk een onderscheid maken op basis van twee verschillende schuldenlijsten (huwelijkse- en partnerschapsvoorwaarden). Elk heeft in dit geval een eigen schuldenlast en alleen het eigen inkomen en vermogen wordt meegenomen in de regeling.
3. Meerdere rechtzoekenden, meerdere rechtsbelangen (samenwonenden)
Voor samenwonenden geldt dat zij afzonderlijke rechtsbelangen hebben. Elk heeft een eigen schuldenlast en alleen het eigen inkomen en vermogen wordt meegenomen in de regeling.
4. Eén rechtzoekende, één rechtsbelang, diversiteit van procedures
Volgt na de einduitspraak een nieuwe oproep voor een schone-lei-zitting, dan is sprake van een nieuwe procedure.
Aanvraag toevoeging voor Wsnp-bewindvoerder (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging aan de bewindvoerder zelf, als hij deze aanvraagt in het kader van de uitoefening van zijn werkzaamheden.
Je wijst een aanvraag toevoeging af met tekstcode 163 (bedrijfsmatig algemeen). Hier is sprake van een zakelijk rechtsbelang.
Renvooiprocedure (geen toevoeging)
Je verstrekt geen toevoeging voor een renvooiprocedure. Er is in een dergelijke procedure geen rechtstreeks en individueel belang dat een toevoeging rechtvaardigt. De Wsnp-bewindvoerder treedt in een renvooiprocedure op namens de boedel, dus niet in eigen persoon. De rechtzoekende is geen partij in de renvooiprocedure en kan als gevolg hiervan geen toevoeging aanvragen. Je wijst de aanvraag toevoeging af met de volgende tekst: ‘De Raad wijst de toevoeging af omdat geen sprake is van een belang dat u rechtstreeks en individueel aangaat (artikel 1 lid b Brt)’.
Geschil Nationale Hypotheekgarantie (NHG)
Zie werkinstructie O030: Geschil Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld, kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt de rechtsbijstandverlener niet actief of een LAT volstaat als deze om een reguliere toevoeging wordt verzoekt.
Achtergrondinformatie
Informatie over de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
Algemene toelichting Wgs en Wsnp
Rechtsgebied
1. Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
2. Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)
3. Faillissementswet.
Wet- en regelgeving
- Faillissementswet (titel III: Wsnp)
- Artikel 12 lid 2 sub b Wrb (voldoende belang)
- Artikel 12 lid 2 sub g Wrb (zelfredzaamheid)
- Artikel 4 lid 2 Brt
- Artikel 7 Brt
- Artikel 4 Bebr (eigen bijdrage)
- Artikel 28 lid 1 sub c Wrb aantekening 9 en 10 HT (eenvoudige afhandeling)
- Artikel 28 Wrb aantekening 19 HT
Versie |
5.04
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
10
|
Inhoudsopgave
- Begrippen
- Benodigde stukken / informatie
- Toevoegbeleid
- Algemeen
- Afbetalingsregeling/kwijtschelding van schuld (geen toevoeging)
- Kwijtschelding belastingschuld (geen toevoeging)
- 1. Uitvoeren van een schuldregeling (Wgs)
- 2. Dwangvoorzieningen
- 3. Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)
- 4. Algemeen
- Geschil Nationale Hypotheekgarantie (NHG)
- LAT
- Achtergrondinformatie
- Rechtsgebied
- Wet- en regelgeving