Algemeen toevoegbeleid
Overgangsregeling Van der Meer per 1 januari 2022: afgiftedatum
Voor toepassing van de anticiperende Beleidsregel is de afgiftedatum van de toevoeging bepalend voor de vaststelling van de vergoeding.
Let op: Voor de hoogte van de eigen bijdrage is de aanvraagdatum van de toevoeging bepalend.
Toepassing AMvB per 1 september 2022: aanvraagdatum
Voor toepassing van het gewijzigde Besluit vergoedingen rechtsbijstand is de aanvraagdatum van de toevoeging bepalend voor de vaststelling van de vergoeding.
Let op: Voor de hoogte van de eigen bijdrage is de aanvraagdatum van de toevoeging bepalend.
Aanvullende omschrijving
De toevoeging vermeldt een omschrijving van het rechtsbelang terzake waarvan de toevoeging is verleend (art. 24 lid 5 Wrb). Bij de reguliere beoordeling vermeldt de beschikker een nadere omschrijving van het rechtsbelang bij ‘aanvullende omschrijving’ in GRAS. Bij HT omschrijft de advocaat het rechtsbelang in de aanvraag toevoeging.
Termijn indienen aanvraag
Op grond van artikel 28 lid 1 sub a Wrb verstrek je geen toevoeging als de aanvraag wordt ingediend nadat de rechtsbijstand reeds feitelijk is verleend. De Raad gaat ervan uit dat de rechtsbijstand ten laatste wordt verleend op of rond de datum einduitspraak (nabespreken einduitspraak).
In aantekening 2 onder artikel 28 Wrb staat dat als er door de advocaat een verschoonbare reden wordt aangegeven bij de aanvraag alsnog een toevoeging kan worden verstrekt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een verschoonbare reden bij een spoedzitting. Van de rechtsbijstandverlener wordt dan verwacht dat hij binnen enkele dagen alsnog de toevoeging aanvraagt.
Van een aanvraag straftoevoeging (S-codes) die binnen vier weken na de zittingsdatum wordt ontvangen neemt de Raad aan dat er een verschoonbare reden is voor het later indienen. Als de aanvraag op basis van de overige criteria voor toevoeging in aanmerking komt verstrek je zonder opgaaf van een verschoonbare reden een toevoeging.
High Trust
Na een afgewezen aanvraag HT vanwege het ontbreken van de juiste persoonsgegevens kan de advocaat binnen zes weken een nieuwe aanvraag indienen met de ontbrekende informatie. Je gaat bij declaratie uit van de ingangsdatum van de eerste aanvraag. Een aanvraag die buiten de zes weken wordt ingediend na de HT-afwijzing wordt getoetst als een nieuwe aanvraag met nieuwe ingangsdatum. De rechtsbijstand moet nog actueel zijn.
Herhaalde aanvraag
Van een herhaalde aanvraag is sprake als de rechtsbijstandverlener na een afwijzing op de aanvraag of intrekking van de toevoeging een nieuwe aanvraag indient. Voor de beoordeling van een herhaalde aanvraag toevoeging is het noodzakelijk dat de rechtsbijstand nog niet beëindigd is en dat er nieuwe feiten en/of omstandigheden (nova) worden aangevoerd ( artikel 4:6 Awb).
In de volgende gevallen wordt er aangenomen dat er sprake is van nova als:
-
- de persoonlijke omstandigheden van de rechtzoekende wijzigen. Bijvoorbeeld van gehuwd naar alleenstaand;
- er een wijziging optreedt in de financiële situatie ten opzichte van de eerste aanvraag, bijvoorbeeld lager inkomen door een uitkering;
- de herhaalde aanvraag in een nieuw kalenderjaar wordt ingediend. Zie gebruikersinstructie Afwijzing toevoeging T, nieuwe aanvraag T+1;
- Bij verstrekken van een toevoeging na een herhaalde aanvraag is sprake van een tussentijdse ingangsdatum.
Een herhaalde aanvraag zonder nova wijs je inhoudelijk (AFI) af met de volgende tekst:"U heeft een herhaalde aanvraag toevoeging gedaan. De Raad wijst de aanvraag af omdat u geen nieuwe feiten en/of gewijzigde omstandigheden vermeldt (artikel 4:6 Awb)."
Buiten termijnstelling PJV en nieuwe aanvraag toevoeging
Als een aanvraag toevoeging financieel is afgewezen, dan kan men niet met een nieuwe aanvraag toevoeging alsnog een verzoek PJV gehonoreerd krijgen.
Na afgifte van de toevoeging op grond van nova kan een verzoek PJV worden ingediend, waarbij je niet meer toetst op nova. Deze zijn namelijk getoetst bij de herhaalde aanvraag toevoeging.
Vereenzelviging rechtsbijstandverlener en cliënt
Een rechtsbijstandverlener kan geen toevoeging aanvragen voor een zaak waarin hij zichzelf bijstaat. Een eventuele aanvraag wijs je af met de volgende afwijzingstekst:
"U heeft een aanvraag ingediend voor gesubsidieerde rechtsbijstand om uzelf bij te staan in een geschil. De systematiek van de Wet op de rechtsbijstand gaat uit van verlening van rechtsbijstand aan derden en nadrukkelijk niet van vereenzelviging van rechtsbijstandverlener en rechtzoekende. Uw aanvraag toevoeging wordt daarom afgewezen (artikel 1 jo. 24 Wrb)."
LAT
Een LAT ziet op een eenvoudig rechtskundig advies (art. 24a Wrb) en je toetst deze in het algemeen aan dezelfde criteria als een reguliere aanvraag. Voor specifieke criteria en voorwaarden voor een LAT zie de werkinstructie van de betreffende zaakcode. Voor de hoogte van het financieel belang, zie werkinstructie Financieel belang.
Te late aanvraag
Als de LAT niet binnen vier weken na het geven van het advies is ingediend, dan wijs je de aanvraag af (art. 28 lid 3 Wrb).
Bereik LAT
Maximum aantal toevoegingseenheden
Op grond van artikel 15 Wrb heeft de Raad voor Rechtsbijstand de bevoegdheid om via de inschrijvingsvoorwaarden het aantal toevoegingen dat in een jaar per rechtsbijstandverlener wordt verstrekt te beperken.
De voorwaarden voor het maximumaantal voor advocaten zijn beschreven in artikel 5 van de Inschrijvingsvoorwaarden.
De voorwaarden voor het maximumaantal voor mediators zijn beschreven in artikel 13 van de Inschrijvingsvoorwaarden.
Meer informatie over de werkwijze van de Raad bij het benaderen en bereiken van het maximumaantal toevoegingen en de consequenties daarvan vindt u hier.
Coronagerelateerde uitvoering
Zie de pagina Bijzondere Regelingen.
Wet- en regelgeving
Versie |
1.07
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
Inhoudsopgave
- Overgangsregeling Van der Meer per 1 januari 2022: afgiftedatum
- Toepassing AMvB per 1 september 2022: aanvraagdatum
- Aanvullende omschrijving
- Termijn indienen aanvraag
- High Trust
- Herhaalde aanvraag
- Vereenzelviging rechtsbijstandverlener en cliënt
- LAT
- Te late aanvraag
- Bereik LAT
- Maximum aantal toevoegingseenheden
- Coronagerelateerde uitvoering
- Wet- en regelgeving