V010 vreemdelingenwet
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Vreemdelingenrecht
- een kopie van de bestreden beslissing en een toelichting op de te verrichten werkzaamheden
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet als vreemdelingenrechtspecialist zijn ingeschreven. Uitzondering is niet mogelijk. Zie werkinstructie specialisatie advocaat/niet-ingeschreven advocaat.
Als de rechtsbijstandverlener niet als vreemdelingenrechtspecialist is ingeschreven wijs je aanvraag af met tekstcode 182.
Uitzondering Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener die werkzaamheden verricht voor een bezwaar c.q. beroep tegen de afwijzing van een vtv nareis / afwijzing MVV (op grond van artikel 29 lid 2 Vw), hoeft niet als specialist vreemdelingenzaken ingeschreven te staan als hij ingeschreven staat voor de specialisatie asiel.
Uitzondering Inschrijvingsvoorwaarden mensenhandel
Zie werkinstructie O013.
Toevoegbeleid
Algemeen
De code V010 is een algemene code voor geschillen met de IND, de visadienst en ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) die niet onder het asielrecht, maar onder het vreemdelingenrecht vallen, zoals:
- Machtiging voorlopig verblijf (MVV);
- Verblijfsvergunning regulier;
- Vtv nareis;
- Terugkeerbesluit/inreisverbod;
- Visum (bijv. kort verblijf);
- Ongewenstverklaring;
- Artikel 64 Vreemdelingenwet, uitstel vertrek medische situatie;
- Leges;
- Minuut;
- Document ‘afgeleid verblijfsrecht’ op grond van art. 20 VWEU;
- Vertrekmoratorium;
- Besluitmoratorium.
Aan te voeren gronden van feitelijke aard in bezwaarprocedure (zelfredzaamheid)
Als uit de toevoegaanvraag blijkt dat de aanvraag c.q. verzoek door de IND is afgewezen of buiten behandeling is gesteld omdat rechtzoekende niet de gevraagde stukken/ informatie heeft verstrekt, dan wijs je de toevoegaanvraag voor het bezwaar af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid). Bijvoorbeeld bij een vergunning tot verblijf, het visum, verzoek artikel 64 Vw, aanvraag artikel 9 Vw etc.
Als de advocaat bij de aanvraag gemotiveerd aangeeft dat sprake is van een inhoudelijk juridisch verweer kun je een toevoeging verstrekken. Bijvoorbeeld als het gaat om interpretatie van begrippen in wetgeving en rechtspraak.
Tweede of vervolgaanvraag
- V080 – bezwaar vervolgaanvraag regulier
- V081 – beroep vervolgaanvraag regulier
- V082 – hoger beroep vervolgaanvraag regulier
Verblijf familie- en gezinsleden
De toevoeging kan op naam van betrokkene of op naam van de referent worden verstrekt, zie werkinstructie Bereik paragraaf 1.2.1. Referent kan zijn echtgenoot, echtgenote, (geregistreerd) partner of familielid. Staat de aanvraag op naam van de referent dan codeer je de aanvraag op V013 en toets je ook zijn draagkracht.
Verblijf werknemer/ student (bedrijfsmatig/ rechtspersoon)
Als een bedrijf of onderwijsinstelling als (erkend) referent een toevoeging aanvraagt, toets je deze altijd aan bedrijfsmatig handelen. Zie werkinstructie Bedrijfsmatig handelen of werkinstructie Rechtspersonen. Een aanvraag toevoeging op naam van de werknemer of student is niet bedrijfsmatig en toets je aan de gebruikelijke criteria.
Zelfstandig ondernemer/starter
Als er sprake is van een geschil dat voortvloeit uit een zakelijk belang dan wordt een onderscheid gemaakt tussen een rechtzoekende die een bedrijf in Nederland wenst op te starten en een rechtzoekende die zelfstandige is en zakelijk wil uitbreiden/vestigen in Nederland. Zie werkinstructie Bedrijfsmatig handelen.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen (art. 28 lid 1 sub b Wrb en art. 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen: hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Bestuursrechtelijke zaken: hoofdstuk 2, o.a. terugverwijzing, aanvragen voor partners, verzoek herziening
- Asiel- en vreemdelingenrecht: paragraaf 2.3
Voorbeelden bereik
1. Hetzelfde rechtsbelang, geen diversiteit van procedures
Meneer X vraagt een vergunning voor verblijf bij zijn oom (referent) aan bij de IND. De IND wijst dit verzoek af. Meneer X vraagt voor het bezwaar een toevoeging aan. Zijn oom vraagt ook een toevoeging aan voor het bezwaar. Hier is sprake van hetzelfde rechtsbelang, verblijf bij familie.
2. Hetzelfde rechtsbelang: meerdere vovo’s, geen diversiteit van procedures
Mevrouw Y vraagt toevoeging aan voor een voorlopige voorziening bij een terugkeerbesluit. De uitzettingsdatum is bekend. Er is al een voorlopige voorziening aanhangig tegen een afwijzende beslissing asiel/medisch. De tweede voorlopige voorziening wordt meegenomen in de lopende voorlopige voorziening. Er is sprake van hetzelfde rechtsbelang, geen diversiteit van procedures.
3. Hetzelfde rechtsbelang: meerdere beslissingen, geen diversiteit van procedures
Meneer Z ontvangt een voornemen tot intrekking van zijn reguliere verblijfsvergunning. Er wordt een toevoeging verstrekt voor het indienen van een zienswijze. Vervolgens komt er een beslissing van de IND waarbij de verblijfsvergunning wordt ingetrokken. Ook volgt er een afzonderlijke beslissing waarbij het verzoek om verlenging van de verblijfsvergunning wordt afgewezen en een afzonderlijke beslissing waarbij het verzoek om wijziging van de verblijfsgrond wordt afgewezen. Er is hier sprake van hetzelfde rechtsbelang, geen diversiteit van procedures.
Mogelijke rechtsgangen
- bezwaar bij de IND/Visadienst/BuZa;
- beroep bij de rechtbank;
- hoger beroep bij de Raad van State;
- voorlopige voorziening.
Je verstrekt een toevoeging voor beroep en voorlopige voorziening als de inhoudelijke gronden worden ingediend.
Termijn rechtsmiddel
Je neemt bij een aanvraag aan dat de advocaat de termijn heeft veiliggesteld.
Als een beslissing ouder is dan zes maanden en uit de aanvraag blijkt niet dat de zaak nog loopt dan maak je de aanvraag onvolledig met de volgende tekst:
“De Raad voor Rechtsbijstand kan de toevoeging weigeren indien de rechtsbijstand reeds feitelijk verleend is. Omdat de bestreden beslissing al 6 maanden oud is, verzoekt de Raad u mee te delen of u op het moment van de toevoegingaanvraag nog rechtsbijstand verleende. Als dit niet het geval is, wilt u dan een nadere toelichting geven welke omstandigheden tot de late aanvraag hebben geleid?
(Artikel 28 lid 1 sub a Wrb)"
Aanvraag machtiging voorlopig verblijf / D-visum (niet toevoegen tenzij)
Voor de aanvraag van een machtiging voorlopig verblijf (MVV) verstrek je geen toevoeging, tenzij de juridische dan wel feitelijke complexiteit van het geval toevoeging rechtvaardigt (art. 8 lid 1 sub j Brt). In de aanvullende omschrijving neem je dan op ‘aanvraag c.q. bezwaar’.
Een MVV moet worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade in het land van herkomst. Het feit dat de ambassade moeilijk bereikbaar is; er geen of geen geschikte papieren beschikbaar zijn of dat sprake is van medische en/of sociale problematiek, maakt de aanvraag niet complex.
Aanvraag (verlenging) verblijfsvergunning regulier (niet toevoegen tenzij)
Voor de aanvraag van een verblijfsvergunning regulier / aanvraag verlenging verblijfsverunning regulier verstrek je geen toevoeging, tenzij de rechtzoekende met onmiddellijke uitzetting of inbewaringstelling wordt bedreigd (art. 8 lid 1 sub a Brt). Bij uitzondering kun je een toevoeging verstrekken als de zaak juridisch danwel feitelijk complex is (art. 8 lid 2 Brt). De advocaat moet hier een gemotiveerd beroep op doen. In de aanvullende omschrijving neem je dan op ‘aanvraag c.q. bezwaar’. Bij onvoldoende motivering vraag je dit na bij de advocaat. Hiervoor gebruik je tekstcode 025.
Het enkele gegeven dat een rechtzoekende niet over een machtiging voorlopig verblijf (MVV) beschikt maakt de aanvraag niet feitelijk en/of juridisch complex.
Wordt bij een aanvraag toevoeging niet aangegeven dat er sprake is van een uitzondering, dan wijs je de aanvraag af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid). .
Toegang en verblijf (TEV)
Een aanvraag voor toegang en verblijf is een gecombineerde aanvraag voor mvv en verblijfsvergunning regulier. Heeft rechtzoekende een mvv gekregen, dan wordt hem bij binnenkomst in Nederland automatisch een verblijfsvergunning regulier verstrekt. Voor bezwaar tegen de afwijzing van een gecombineerde aanvraag toegang en verblijf kan één toevoeging worden verstrekt.
Weigering W- en W2 document
Je kunt een toevoeging verstrekken voor het indienen van een rechtsmiddel tegen de afwijzing van een W- of W2 document, als deze voldoet aan de gebruikelijke criteria. De advocaat moet in de aanvraag toevoeging een duidelijke toelichting te geven op de noodzaak voor rechtsbijstand, de gronden en het zwaarwegend belang.
Aanvraag verlenging verblijfsvergunning regulier mensenhandel (B8-zaak)
Je verstrekt een toevoeging voor de ‘aanvraag verlenging verblijfsvergunning regulier’ als eerder een toevoeging is verstrekt in het kader van mensenhandel (B8-zaak). Bij de aanvullende omschrijving neem je op: “aanvraag cq bezwaar verlenging verblijfsvergunning regulier B8”
Voor bijstand bij het verkrijgen van een tijdelijke vergunning tot verblijf op humanitaire gronden in geval van mensenhandel, zie werkinstructie O013.
Terugkeerbesluit /inreisverbod (voorlopige voorziening)
Is het terugkeerbesluit/inreisverbod vastgelegd in een afzonderlijke beslissing, dan verstrek je een afzonderlijke toevoeging. Voor de voorlopige voorziening tegen het terugkeerbesluit kun je een aparte toevoeging verstrekken als de uitzettingsdatum bekend is en er geen sprake is van bereik met een eerdere toevoeging, zie paragraaf 2.3.2 Werkinstructie Bereik. Is de uitzettingsdatum niet bekend, dan wijs je de aanvraag af op prematuur met tekstcode 131 (te vroeg).
Bezwaar c.q. beroep vtv nareis/afwijzing machtiging voorlopig verblijf (art. 29 lid 2 Vw)
Voor de aanvraagfase (MVV) nareiziger verstrek je geen toevoeging. Doorloopt de nareiziger zelfstandig en op individuele gronden de A.A./V.A.-procedure, zie de werkinstructie V060. Voor bezwaar of beroep tegen de afwijzing van een MVV kun je een toevoeging verstrekken. De zaakcode voor bezwaar of beroep tegen een afwijzing van een aanvraag MVV is altijd V010, ongeacht of sprake is van nareizen (verzoek o.g.v. artikel 29 Vw = asiel) of gezinshereniging (verzoek o.g.v. artikel 14 Vw = regulier).
Inbewaringstelling
Behandelt de rechtbank op dezelfde zitting een beroep vreemdelingenbewaring én beroep tegen een terugkeerbesluit / inreisverbod / toegangsweigering, dan verstrek je naast de toevoeging met zaakcode Z140 Vreemdelingenbewaring slechts één toevoeging met zaakcode V010 Vreemdelingenrecht. Onder deze toevoeging V010 vallen alle werkzaamheden voor beroep en eventuele voorlopige voorziening tegen het terugkeerbesluit, inreisverbod, toegangsweigering en overdrachtsbesluit. ( 201301582/1/V4)
Inbeslaggenomen paspoort
Is in het kader van de Vreemdelingenwet het paspoort ingenomen, dan kun je voor het bezwaar hiertegen een toevoeging verstrekken.
Voor een kort geding procedure in verband met een inbeslaggenomen paspoort in het kader van de Vreemdelingenwet, zie werkinstructie O012.
Eigen bijdrage
Zie werkinstructie Financiële beoordeling onder Vreemdelingen.
Visumvertegenwoordiging kort verblijf (Schengen)
De toevoegingsaanvraag voor het indienen van een rechtsmiddel tegen de afwijzing van een visum kort verblijf beoordeel je aan de hand van de toetsingscriteria als genoemd in de artikelen 12 en 24 Wrb. De gronden van bezwaar of beroep worden in de aanvraag genoegzaam toegelicht. In geval van High Trust kan achteraf worden beoordeeld of genoegzame gronden zijn aangevoerd.
Je kunt als aan de voorwaarden is voldaan een toevoeging verstrekken als sprake is van familiebezoek in het kader van artikel 8 EVRM (met documenten onderbouwde familierelaties tot in de derde graad: ouders/kinderen, grootouders/kleinkinderen, broers/zussen en de kinderen daarvan. Hieronder vallen ook de familierelaties tot en met de derde graad van de aangetrouwde familie).
Je verstrekt in beginsel geen toevoeging:
- voor rechtsbijstand in een procedure die dient in een andere lidstaat (art. 12 lid 1 Wrb);
- als op voorhand niet aan de voorwaarden van een visum voldaan kan worden, bijvoorbeeld het bestaan van een inreisverbod, of het niet hebben van een legitimatiebewijs (art.12 lid 2 sub a Wrb / art. 3 Brt);
- als sprake is van een vakantiebezoek, deelname aan evenementen of andere vormen van vrijetijdsbesteding (art.12 lid 2 sub b Wrb);
- aan leden die deel uitmaken van een groep die in georganiseerd verband of op uitnodiging een evenement willen bezoeken (art. 12 lid 2 sub b / art. 12 lid 2 sub e Wrb / art. 12 lid 2 sub g Wrb). Je betrekt daarbij ook de positie en belangen van de uitnodigende partij en of de rechtsbijstand in haar risicosfeer ligt;
- als het beoogd verblijf samenhangt met bedrijfs- of beroepsmatige activiteiten, waaronder ook culturele optredens, het leggen van zakelijke contacten, etc. (art. 12 lid 2 sub e Wrb).
Overdrachtsbesluit Dublin
Je verstrekt een toevoeging voor het beroep tegen een afzonderlijk overdrachtsbesluit zonder een voorafgaand asielverzoek.
Bestuursrechtelijk voornemen (niet toevoegen tenzij)
Voorafgaand aan een beslissing kan de IND een voornemen kenbaar maken, bijvoorbeeld dat de verblijfsvergunning niet wordt verleend. Belanghebbende krijgt de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Rechtzoekende wordt geacht dit zelf te kunnen (art. 32 Wrb aantekening 5 HT). Je wijst deze aanvraag af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Alleen als er sprake is van een juridisch of feitelijk complexe zaak kun je in dit stadium al toevoegen voor voornemen c.q. bezwaar. Het voornemen en de eventuele hierop volgende procedure betreffen hetzelfde rechtsbelang. Zie ook werkinstructie Bereik, paragraaf 2.1.1.
Intrekken verblijfsvergunning regulier
Uitgangspunt is dat je geen toevoeging verstrekt voor bijstand bij het voornemen. Uitzonderingen hierop zijn:
- Voornemen intrekking verblijfsvergunning;
- Voornemen ongewenstverklaring, als het voornemen is neergelegd in een afzonderlijk besluit.
De redenen hiervoor zijn de belangen van rechtzoekende en het feit dat andere adequate hulp ontbreekt.
Artikel 64 Vreemdelingenwet, uitstel vertrek medische situatie
Je verstrekt geen toevoeging voor een (herhaald) verzoek op grond van artikel 64 Vw (art. 8 lid 1 onder j Brt). Je wijst deze aanvragen af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid). Je kunt bij uitzondering een toevoeging verstrekken als sprake is van feitelijke en/of juridische complexiteit. Voor bezwaar / beroep / hoger beroep verstrek je wel een toevoeging als aan de overige voorwaarden is voldaan.
Kinderpardon
Je verstrekt geen toevoeging voor een aanvraag voor de kinderregeling (kinderpardon), tenzij sprake is van feitelijke en/of juridische complexiteit. Dit is bijvoorbeeld het geval als aan één van de andere gezinsleden uit het verknocht verband een voornemen tot inreisverbod is uitgebracht. Je verstrekt dan één toevoeging op naam van de minderjarige. In de aanvullende omschrijving vermeld je ‘aanvraag/zienswijze c.q. bezwaar’.
Leges
Voor zaken (bezwaar, beroep, hoger beroep en vovo) tegen de buiten behandelingstelling van een aanvraag verblijfsvergunning regulier in verband met het niet betalen van de leges verstrek je alleen een toevoeging als sprake is van een juridisch geschil dat niet eenvoudig kan worden opgelost en het financieel belang meer is dan € 500.
Er moet meer aan de hand zijn dan alleen het niet kunnen of willen betalen van de leges. Ook wanneer gesteld wordt dat de leges al zijn betaald kan niet zonder meer worden toegevoegd.
Als je de aanvraag afwijst gebruik je tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Minuut
Voor bezwaar tegen de weigering van de afgifte van een minuut, verstrek je geen toevoeging, omdat de zaak geen kans van slagen heeft. Je wijst de aanvraag af met tekstcode 188.
De asielzoeker kan zelf inzage vragen van zijn in de minuut opgenomen persoonsgegevens (art. 12 lid 2 sub g Wrb).
Second opinion na negatief advies
In beginsel voeg je niet toe voor second opinion.
In uitzonderlijke gevallen kun je een LAT verstrekken voor een second opinion voor een procedure over een verblijfsvergunning regulier bepaalde tijd. Je verstrekt alleen een LAT als er sprake is van zwaarwegende belangen, zoals dreigende uitzetting van de rechtzoekende én juridische complexiteit. Bij de aanvullende omschrijving neem je op: “second opinion cq hoofdzaak”.
Verblijft rechtzoekende in het buitenland, dan is de omstandigheid ‘dreigende uitzetting’ niet van toepassing.
Als bij een aanvraag toevoeging niet wordt aangegeven dat er sprake is van zwaarwegende belangen én juridische complexiteit, dan wijs je de aanvraag af met de volgende tekst:
‘U heeft een aanvraag ingediend voor een bijdrage in de advocaatkosten bij een second opinion. De Raad wijst dit verzoek af, omdat uit uw aanvraag niet blijkt van zwaarwegende belangen om bij uitzondering voor een toevoeging in aanmerking te komen. (Art. 12 lid 2 sub b Wrb)’
Als de second opinion leidt tot een procedure kan de LAT worden omgezet in een reguliere toevoeging.
Wet Dwangsom / beroep fictieve weigering
Mondelinge beslissing / feitelijke handeling
Voor een procedure tegen een feitelijke handeling of mondelinge beslissing van een bestuursorgaan kan een toevoeging verstrekt worden. De aanvraag moet wel voldoende zijn toegelicht. Je beoordeelt deze aanvragen op dezelfde wijze als die waarin een schriftelijk besluit is genomen.
Daarnaast beoordeel je of de feitelijke handeling een gevolg is van een eerder genomen besluit waartegen rechtsmiddelen zijn ingediend of waartegen nog rechtsmiddelen ingediend kunnen worden. De procedure is dan nog niet afgerond, de zaak is nog niet onherroepelijk. Is de zaak nog niet onherroepelijk, dan wijs je de aanvraag toevoeging af met tekst 185 (onvoldoende kans van slagen).
Is de feitelijke handeling een gevolg van een eerder genomen besluit dat onherroepelijk is, dan beoordeel je of er sprake is van nieuwe feiten en/of omstandigheden die zijn ontstaan na het onherroepelijke besluit. In dat geval kun je een toevoeging verstrekken. Een aanvraag toevoeging moet door de advocaat deugdelijk gemotiveerd zijn.
Voorbeeld 1
Een feitelijke uitzetting is een voorbeeld van een feitelijke handeling. Volgens vaste jurisprudentie is bezwaar alleen mogelijk indien de situatie ten tijde van de feitelijk uitzetting dusdanig verschilt van die ten tijde van het besluit dat eraan ten grondslag ligt, dat niet langer onverkort van de rechtmatigheid van de feitelijke uitzetting kan worden uitgegaan.
Is de feitelijke handeling of het mondelinge besluit géén gevolg van een eerder genomen besluit, dan kun je een toevoeging verstrekken als aan de overige voorwaarden is voldaan.
Voorbeeld 2
Een weigering van een verblijfsaantekening is een voorbeeld van een feitelijke handeling van een bestuursorgaan. Je verstrekt een toevoeging als aan de overige voorwaarden is voldaan.
Plaatsing evacuatielijst Afghanistan/Afghaanse evacués
Deze zaken codeer je onder zaakcode B010, zie werkinstructie B010.
Voorlopig oordeel (artikel 3.1 Vb) / feitelijke uitzetting
De besluiten over de feitelijke uitzetting van zowel de minister als van DT&V betreffen hetzelfde rechtsbelang. Je kunt één toevoeging verstrekken voor bezwaar tegen de feitelijke uitzetting c.q. voorlopig oordeel en één toevoeging voor de voorlopige voorziening.
Opvolgende asielaanvraag na een voorlopig oordeel
Zie werkinstructie V070.
Klacht tegen IND
Voor een klacht tegen de IND zie werkinstructie B060.
LAT
Je toetst een LAT-aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Geen LAT
Acquisitiewerkzaamheden
Je wijst een LAT-aanvraag voor advies- en/of voorbereidingswerkzaamheden over een mogelijke aanvraag voor een verblijfsvergunning af met tekstcode 131 (prematuur). Ook al ligt er een verzoek of doorverwijzing van een instantie, zoals het Juridisch Loket, Stichting Vluchtelingenwerk of een kerkelijke instelling. Deze werkzaamheden worden gezien als acquisitie.
Artikel 8 Brt / volledig doorlopen asielprocedure
Je wijst een LAT-aanvraag af als het rechtsprobleem genoemd is in artikel 8 lid 1 Brt en de uitzondering van lid 2 niet van toepassing is of als alle rechtsmiddelen in de asielprocedure reeds benut zijn.
Versie |
4.12
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
8
|
Inhoudsopgave
- Benodigde stukken / informatie
- Inschrijvingsvoorwaarden
- Toevoegbeleid
- Algemeen
- Aan te voeren gronden van feitelijke aard in bezwaarprocedure (zelfredzaamheid)
- Tweede of vervolgaanvraag
- Verblijf familie- en gezinsleden
- Verblijf werknemer/ student (bedrijfsmatig/ rechtspersoon)
- Zelfstandig ondernemer/starter
- Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
- Mogelijke rechtsgangen
- Termijn rechtsmiddel
- Aanvraag machtiging voorlopig verblijf / D-visum (niet toevoegen tenzij)
- Aanvraag (verlenging) verblijfsvergunning regulier (niet toevoegen tenzij)
- Toegang en verblijf (TEV)
- Weigering W- en W2 document
- Aanvraag verlenging verblijfsvergunning regulier mensenhandel (B8-zaak)
- Terugkeerbesluit /inreisverbod (voorlopige voorziening)
- Bezwaar c.q. beroep vtv nareis/afwijzing machtiging voorlopig verblijf (art. 29 lid 2 Vw)
- Inbewaringstelling
- Inbeslaggenomen paspoort
- Eigen bijdrage
- Visumvertegenwoordiging kort verblijf (Schengen)
- Overdrachtsbesluit Dublin
- Bestuursrechtelijk voornemen (niet toevoegen tenzij)
- Artikel 64 Vreemdelingenwet, uitstel vertrek medische situatie
- Kinderpardon
- Leges
- Minuut
- Second opinion na negatief advies
- Wet Dwangsom / beroep fictieve weigering
- Mondelinge beslissing / feitelijke handeling
- Voorlopig oordeel (artikel 3.1 Vb) / feitelijke uitzetting
- Opvolgende asielaanvraag na een voorlopig oordeel
- Klacht tegen IND
- LAT
- Wet- en regelgeving