Art. 23/23a Bvr Strafpiket
Benodigde stukken / informatie
- piketdeclaratieformulier
- handtekening en stempel politiepost en/of griffier van de rechter-commissaris
- verklaring optreden strafpiket
- handtekening advocaat
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet om een vergoeding te krijgen als strafrechtspecialist zijn ingeschreven en deelnemen aan de strafpiketregeling en voor jeugdzaken aan de jeugdstrafpiketregeling.
Vaststelbeleid
Algemeen
De piketregeling geldt voor aangehouden verdachten en verdachten die uit andere hoofde zijn gedetineerd, die verdacht worden van het plegen van een misdrijf waarvoor inverzekeringstelling is toegestaan (HR 3-7-2012, LJN BW9264).
De piketfase loopt tot en met de behandeling van de vordering bewaring. De griffie verstrekt een last tot toevoeging wanneer de bewaring wordt bevolen (art. 40 Sv). Zie Handboek Ambtshalve Toevoeging/Aanwijzing onder S040 Voorlopige hechtenis (art. 40 lid 1 sub a/b Sv).
De rechtsbijstand die wordt verleend na de inbewaringstelling valt onder die last tot toevoeging.
Uitzonderingen
De piketregeling voor consultatiebijstand en (m.i.v. 3 september 2019) verhoorbijstand geldt ook bij aangehouden kwetsbare verdachten (minderjarigen en verdachten met een psychische stoornis of verstandelijke beperking) als sprake is van een misdrijf waarvoor geen inverzekeringstelling is toegestaan.
Per 1 juni 2019 geldt de piketregeling ook voor consultatie- en verhoorbijstand aan aangehouden minderjarige verdachten die in verband met niet tijdige beschikbaarheid van een piketadvocaat in de avond worden heengezonden en de volgende dag worden verhoord (artikel 489 lid 3 Sv).
Niet van toepassing
Deze regeling is niet van toepassing op de aangehouden verdachte van een misdrijf waarvoor geen inverzekeringstelling is toegestaan en de niet-aangehouden verdachte die (per brief) is uitgenodigd om voor een verhoor te verschijnen op het politiebureau. Ook een LAT-vergoeding is dan niet mogelijk.
Handtekening of stempel ontbreekt
Je wijst de aanvraag voor de piketvergoeding af met tekstcode 573 als:
- de handtekening of de stempel van de politie ontbreekt
- de handtekening van de griffier van de RC ontbreekt
Als je niet alle handelingen vergoedt, dan licht je je beslissing toe. Bijvoorbeeld: politie / opsporingsdienst heeft wel afgetekend en griffier van de RC niet. De werkzaamheden voor dat deel vergoed je niet.
Piketverrichtingen in het kader van het (jeugd)strafpiket
- consultatiebijstand vóór verhoor aangehouden verdachte
- bijstand na inverzekeringstelling aangehouden verdachte
- bijstand tijdens verhoor aangehouden verdachte van een misdrijf waarvoor inverzekeringstelling is toegestaan
- (m.i.v. 3 september 2019) bijstand tijdens verhoor aangehouden minderjarige verdachte van een misdrijf waarvoor geen inverzekeringstelling is toegestaan
- (m.i.v. 3 september 2019) vervolgverhoor in jeugdstrafpiketzaken (B- en C- zaken)
Overige verrichtingen (jeugd)strafpiket
- rechtmatigheidstoets inverzekeringstelling door de RC (art. 59a Sv)
- vordering tot bewaring (art. 63 Sv) en andere vorderingen bij de RC waarbij artikel 39 Sv 'van overeenkomstige toepassing' is verklaard
- hoger beroep tegen onmiddellijke invrijheidstelling (art. 59c Sv)
Consultatiebijstand vóór verhoor
Voor consultatiebijstand aan een aangehouden verdachte, voorafgaand aan het verhoor ken je 0,75 punt toe. Dit kan een minder- of meerderjarige verdachte zijn die is aangehouden voor een misdrijf waarvoor inverzekeringstelling is toegestaan.
Als voor het strafbare feit geen inverzekeringstelling is toegestaan, dan kan geen gesubsidieerde consultatiebijstand door een advocaat worden verleend. Er kan wel gesubsidieerde consultatiebijstand worden verleend, als sprake is van een aangehouden kwetsbare verdachte (minderjarige of verdachte met een psychische stoornis of verstandelijke beperking) (art. 23 lid 2 sub b onder 2 Bvr).
Je neemt aan dat sprake is van verdenking van een strafbaar feit waarvoor inverzekeringstelling is toegestaan, als de politie het piketdeclaratieformulier heeft afgetekend.
Telehoren / videoverbinding
Als de behandeling van de rechtmatigheidstoets (artikel 59a Sv) bij de RC heeft plaatsgevonden via telehoren / videoverbinding, ken je hiervoor de piketvergoeding toe.
Telefonisch consult
Telefonische consultatiebijstand wordt niet gesubsidieerd. Het verzoek om vergoeding wijs je af met tekstcode 594.
Bijstand tijdens politieverhoor (vanaf 1 maart 2016)
Je kent drie punten toe voor bijstand tijdens het verhoor van de aangehouden verdachte bij verdenking van een:
- misdrijf met een gevangenisstraf van 12 jaar of meer;
- misdrijf met zwaar lichamelijk letsel of overlijden van het slachtoffer tot gevolg;
- zedenmisdrijf met een gevangenisstraf van 8 jaar of meer;
- zedenmisdrijf waarbij de strafverzwaringsgrond van artikel 248 lid 2 Sr van toepassing is.
Voor verhoorbijstand bij overige misdrijven waarvoor inverzekeringstelling van de aangehouden verdachte mogelijk is ken je 1,5 punt toe. M.i.v. 3 september 2019 geldt een uitzondering voor jeugdstrafpiketzaken, bij aangehouden minderjarige verdachten ken je 1,5 punt toe voor verhoorbijstand bij zaken waarvoor geen inverzekeringstelling mogelijk is (zogenaamde C-zaken).
De vergoeding voor verhoorbijstand heeft een forfaitair karakter en is nooit meer dan in totaal 1,5 of 3 punt(en) (art. 23a lid 1 Bvr). Ook als er meer verhoren of langdurige verhoren plaats hebben gevonden.
Bijvoorbeeld: De aangehouden verdachte van een zedenmisdrijf wordt twee keer 2 uur verhoord door de politie. De advocaat verleent bijstand tijdens deze verhoren. Je kent maximaal één keer de punten toe.
Een uitzondering is dat m.i.v. 3 september 2019 voor het vervolgverhoor in jeugdstrafpiketzaken voor de lichte en middelzware delicten (zogenaamde B- en C-zaken) een toeslag wordt toegekend van 1,5 punt per vervolgverhoor.
Bijstand tijdens politieverhoor (tot 1 maart 2016)
Je kent twee punten toe voor bijstand tijdens het verhoor van de aangehouden minderjarige verdachte bij verdenking van een:
- misdrijf met een gevangenisstraf van 12 jaar of meer;
- misdrijf met zwaar lichamelijk letsel of overlijden van het slachtoffer tot gevolg;
- zedenmisdrijf waarvoor audiovisueel geregistreerd verhoor is voorgeschreven volgens OM-aanwijzing.
Je kent 1 punt toe voor bijstand tijdens het verhoor bij overige misdrijven waarvoor inverzekeringstelling van een minderjarige aangehouden verdachte mogelijk is.
De vergoeding voor verhoorbijstand heeft een forfaitair karakter (art. 23a lid 1 Bvr).
Piketrechtsbijstand na inverzekeringstelling
Voor de vergoeding van piketrechtsbijstand na inverzekeringstelling toets je of aan rechtzoekende voorafgaand aan het politieverhoor wel of geen consultatiebijstand is verleend.
Heeft advocaat wel voorafgaande consultatiebijstand verleend, dan vergoed je 0,75 punt.
Heeft advocaat geen voorafgaande consultatiebijstand verleend, dan vergoed je 1,5 punt.
Piketrechtsbijstand bij beroep op noodweer(exces)
Deze piketregeling is ook van toepassing op de niet-aangehouden verdachte die in redelijkheid een beroep kan doen op noodweer(exces).
Rechtmatigheidstoets inverzekeringstelling (art. 59a Sv)
Je kent eenmaal 1,5 punt toe als de rechtmatigheidstoets en de vordering tot bewaring gelijktijdig zijn behandeld. Dit doe je door in het invoer-/ beoordeelscherm alleen de behandeldatum in te voeren bij de vordering tot bewaring.
Is sprake van verschillende behandeldata, dan ken je 1,5 punt toe voor de rechtmatigheidstoets en 1,5 voor de vordering tot bewaring. Dit doe je door beide behandeldata in te voeren in het invoer-/ beoordeelscherm.
Vordering tot bewaring bij de rechter-commissaris (art. 63 Sv)
Zie uitleg hierboven onder kopje Rechtmatigheidstoets inverzekeringstelling.
Hoger beroep tegen onmiddellijke invrijheidstelling (art. 59c Sv)
Voor de behandeling van het hoger beroep ken je 1,5 punt toe.
Artikel 39 Sv van toepassing
Is in enig wetsartikel artikel 39 Sv van toepassing verklaard, dan is er sprake van piket. Bijvoorbeeld: artikel 6:6:20 Sv, WOTS, overlevering/uitlevering.
Voorlopige tenuitvoerlegging, overtreding vrijheidsbeperkende maatregel, overtreding gedragsmaatregel jeugdige, artikel 6:6:20 Sv
De bijstand bij de behandeling van de vordering tot spoedeisende, tijdelijke en voorlopige tenuitvoerlegging van voorwaardelijke en vrijheidsbeperkende straffen of maatregelen op grond van artikel 6:6:20 Sv kan als strafpiketbijstand worden gedeclareerd en vergoed, zoals bijstand bij de behandeling van de vordering tot bewaring bij de RC.
Het gaat in ieder geval om de volgende vorderingen:
- voorlopige tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke straf of maatregel;
- gehele of gedeeltelijke tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis bij een vrijheidsbeperkende maatregel of bij een gedragsmaatregel voor een jeugdige.
De advocaat stuurt bij de declaratie het door de RC afgetekende formulier 'Verklaring optreden strafpiket' mee. Is hiervoor een last/aanwijzing verstrekt, dan wijs je de toevoeging af met de volgende tekst:
"U heeft abusievelijk een last/aanwijzing tot toevoeging ontvangen. Werkzaamheden op grond van artikel 6:6:20 Sv vallen onder (jeugd)strafpiket. U kunt de piketwerkzaamheden declareren onder verwijzing naar deze beslissing. Voor de reguliere tenuitvoerlegging verwijzen wij naar het Handboek Ambtshalve Toevoeging / Aanwijzing."
Beroep overtreding van een vrijheidsbeperkende maatregel of maatregel betreffende het gedrag van de jeugdige
De bijstand bij de behandeling van het beroep op grond van artikel 6:6:22 Sv (overtreding gebiedsverbod) valt niet onder piketbijstand. Hiervoor kan last/aanwijzing worden verstrekt (art. 6:6:22 lid 3 jo 6:6:16 lid 1 jo 6:6:3 lid 3 Sv).
Schorsing
De bijstand bij de (opheffing) schorsing van de bewaring (art. 80 ev. Sv) valt niet onder piketbijstand (zie werkinstructie Art. 16 Bvr). Deze werkzaamheden vallen onder het bereik van de toevoeging voor de strafzaak en leveren geen toeslag op.
WOTS/ Uitleveringswet/ Overleveringswet/ vrijheidsontneming o.g.v. overige bijzondere wetten (bv. TBS)
De piketwerkzaamheden voor deze bijzondere wetten beoordeel je zoals gebruikelijk bij piket.
Je geeft analoge toepassing aan de vergoeding voor de bijstand bij de vordering tot bewaring (1,5 punt) als:
- rechtzoekende voorgeleid wordt aan de rechter-commissaris of de Officier van Justitie (in het arrondissement Amsterdam) in het kader van de verdere vrijheidsbeneming (artikel 43a Overleveringswet of 45a Uitleveringswet jo 39 Sv);
- er behandeling plaatsvindt door de rechter-commissaris van de vordering tot voorlopige (hervatting van de) verpleging (art. 6:6:11 jo 6:3:15 jo 6:6:21 Sv) of tot voorlopige voortzetting van de TBS (art. 6:6:11 jo 6:3:15 Sv). Dit geldt ook voor de behandeling van de vordering voorlopige tenuitvoerlegging van de PIJ-maatregel (art. 6:6:32 jo 6:3:15 jo 6:6:21 Sv).
Rechtshulpverzoek
Bij een rechtshulpverzoek aan Nederland gelden de artikelen 5.1.4 t/m 5.1.14 Sv. Daaruit volgt in het algemeen dat bij de uitvoering zoveel mogelijk door de verzoekende staat aangegeven formaliteiten en procedures in acht worden genomen, binnen de wettelijke mogelijkheden en het eventuele verdrag dat van toepassing is.
Bij een rechtshulpverzoek aan Nederland gelden in het kader van een verhoor bij de rechter-commissaris de artikelen 5.1.8 jo 5.1.9 (videoconferentie) jo 181 jo 187a Sv. De rechter-commissaris beoordeelt of een last verstrekt wordt. (Zie Handboek ambtshalve last/aanwijzing).
Voor een verhoor bij een opsporingsinstantie in Nederland voor een buitenlandse strafzaak geldt de regeling voor gesubsidieerde piketbijstand zoals deze ook voor een verdachte van een Nederlandse strafzaak geldt. Er bestaat bijvoorbeeld geen recht op gesubsidieerde piketbijstand voor een niet aangehouden verdachte. Ook niet indien dit volgens het geldende recht in het verzoekende land verplicht is.
Standaardconsult ontboden verdachte voorafgaand aan de oplegging van een strafbeschikking
Je kent 1 punt toe voor de rechtsbijstand aan de ontboden verdachte (pdf, 200 kB) voorafgaand aan het verhoor bij de officier van justitie in het kader van de oplegging van een strafbeschikking. Zie ook de Beleidsregel consult ontboden verdachte artikel 257c Sv.
Toeslag bijstand weekend en feestdagen
Voor consultatie- en verhoorbijstand of bijstand na inverzekeringstelling verricht in het weekend, op feestdagen en daarmee gelijkgestelde dagen geldt een toeslag van 0,5 pt. Deze toeslag wordt voor iedere verrichting afzonderlijk, automatisch toegekend op basis van de ingevoerde datum van verrichting.
Reistijd (niet van toepassing)
Reiskosten
Tolken
Zie werkinstructie Art. 26 Bvr Tolkkosten.
Achtergrondinformatie
Werkinstructie Salduz (1 april 2010 tot 11 november 2011) (pdf, 110 kB)
Beleidsbrief College PG's, 10 februari 2016 (pdf, 79 kB)
Aanwijzing rechtsbijstand politieverhoor 2010A007
Voor meer informatie zie www.rvr.org, kijk bij informatie voor rechtsbijstandverleners, onder ‘rechtsbijstand’ en vervolgens ‘piket'.
Versie |
2.20
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
Inhoudsopgave
- Benodigde stukken / informatie
- Inschrijvingsvoorwaarden
- Vaststelbeleid
- Algemeen
- Uitzonderingen
- Niet van toepassing
- Handtekening of stempel ontbreekt
- Piketverrichtingen in het kader van het (jeugd)strafpiket
- Overige verrichtingen (jeugd)strafpiket
- Consultatiebijstand vóór verhoor
- Telehoren / videoverbinding
- Telefonisch consult
- Bijstand tijdens politieverhoor (vanaf 1 maart 2016)
- Bijstand tijdens politieverhoor (tot 1 maart 2016)
- Piketrechtsbijstand na inverzekeringstelling
- Piketrechtsbijstand bij beroep op noodweer(exces)
- Rechtmatigheidstoets inverzekeringstelling (art. 59a Sv)
- Vordering tot bewaring bij de rechter-commissaris (art. 63 Sv)
- Hoger beroep tegen onmiddellijke invrijheidstelling (art. 59c Sv)
- Artikel 39 Sv van toepassing
- Voorlopige tenuitvoerlegging, overtreding vrijheidsbeperkende maatregel, overtreding gedragsmaatregel jeugdige, artikel 6:6:20 Sv
- Beroep overtreding van een vrijheidsbeperkende maatregel of maatregel betreffende het gedrag van de jeugdige
- WOTS/ Uitleveringswet/ Overleveringswet/ vrijheidsontneming o.g.v. overige bijzondere wetten (bv. TBS)
- Rechtshulpverzoek
- Standaardconsult ontboden verdachte voorafgaand aan de oplegging van een strafbeschikking
- Toeslag bijstand weekend en feestdagen
- Reistijd (niet van toepassing)
- Reiskosten
- Tolken
- Achtergrondinformatie
- Wet- en regelgeving
Minderjarige
Een verdachte die op het moment van de pleegdatum van het strafbaar feit de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt. Verdachten jonger dan 12 jaar kunnen strafrechtelijk niet worden vervolgd en hebben om die reden geen recht op gefinancierde piketbijstand.