Bijzondere Regelingen
Tijdelijke subsidieregeling rechtsbijstand bij beslag op inkomen of vermogen
Zie werkinstructie Tijdelijke subsidieregeling rechtsbijstand bij beslag op inkomen of vermogen.
Regeling AdviesToevoeging Zelfredzaamheid (Ratz)
Voor zaken waarbij
- doorverwijzing volgens de huidige richtlijnen van de Raad voor Rechtsbijstand nu niet mogelijk is,
- én die de huidige reikwijdte van de dienstverlening van de eerstelijn overstijgen of te complex zijn voor afhandeling in de eerste lijn,
wordt door de Raad tijdelijk aan advocaten een specifiek voor dit doel ingerichte variant van een lichte adviestoevoeging verstrekt: de adviestoevoeging zelfredzaamheid (Atz).
De voorwaarden en hoe u de Atz toevoeging kunt aanvragen vindt u op onze pagina Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid.
Belangrijke informatie over de wijziging van de vergoeding van de Atz/Tz per 1 september 2023 vindt u in de nieuwsbrief van 1 september 2023.
Pilot kosteloze rechtsbijstand ouders bij gezagsbeëindiging (GBM)
Vanaf 1 januari 2023 tot 1 januari 2025 kunnen ouders die te maken krijgen met een verzoek tot gezagsbeëindiging gebruik maken van kosteloze rechtsbijstand tijdens de procedure bij de rechtbank die (mogelijk) leidt tot gezagsbeëindiging. Hiervoor wordt in principe door de rechtbank 1 advocaat aangewezen voor beide ouders. Er kan geen gebruik worden gemaakt van deze regeling als het verzoek tot gezagsbeëindiging al vóór 1 januari 2023 bij de rechtbank is ingediend. De pilot zal nauwkeurig gemonitord worden zodat de minister een goed besluit kan nemen over voortzetting of uitbreiding van de pilot.
De toevoeging wordt verstrekt met zaakcode P044 (8 punten).
Meer informatie hierover leest u op onze pagina Rechtsbijstand procedures gezagsbeëindiging en eerste (spoed)uithuisplaatsing.
Pilot kosteloze rechtsbijstand bij eerste uithuisplaatsingen
Vanaf 1 oktober 2023 tot 1 juli 2024 kunnen ouders met gezag die te maken krijgen met een procedure waarbij de overheid hun kind(eren) uit huis wil plaatsen gebruik maken van kosteloze rechtsbijstand voor de eerste (spoed)uithuisplaatsing in eerste aanleg.
De regeling geldt voor de ouder(s) met gezag of derde(n) met voogdij die het kind als behorende tot zijn gezin dagelijks verzorgt en opvoedt. Bij twijfel hierover, is de inschrijving van de minderjarige in de Basisregistratie Personen leidend. Er kan geen gebruik worden gemaakt van deze regeling als het verzoek tot (spoed)uithuisplaatsing al vóór 1 oktober 2023 bij de rechtbank is ingediend.
De regeling geldt niet voor andere procedures rondom een uithuisplaatsing, zoals een verlenging van de uithuisplaatsing of een hoger beroep tegen een uithuisplaatsing, Ouders kunnen voor die procedures wel via hun advocaat zelf een toevoeging bij de Raad aanvragen onder de gebruikelijke voorwaarden.
De toevoeging wordt verstrekt met zaakcode P044 (8 punten).
Meer informatie hierover leest u op onze pagina Rechtsbijstand procedures gezagsbeëindiging en eerste (spoed)uithuisplaatsing.
Herstelregeling Kinderopvang Toeslag (HKT)
Zie voor meer informatie de pagina op RvR.org.
Subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen (Tijdelijke wet Groningen)
Zie voor meer informatie de pagina op RvR.org.
Klokkenluidersregeling
Vanaf 1 februari 2024 kan iemand die door het Huis voor Klokkenluiders wordt doorverwezen voor juridische ondersteuning via de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: Raad) passende en kosteloze rechtsbijstand en/of mediation aanvragen. Dit is geregeld in de Subsidieregeling rechtsbijstand Wet bescherming klokkenluiders (hierna: Subsidieregeling).
Vanaf nu kunnen advocaten en mediators die aan deze regeling willen meedoen, een deelnameverzoek indienen bij de Raad.
Zie voor meer informatie onze website en de Subsidieregeling rechtsbijstand en mediation Wet bescherming klokkenluiders.
Toeslag wijkrechtspraak
Bij wijkrechtspraak behandelt de rechter eenvoudige rechtszaken in de wijk zelf. Als sprake is van multi-problematiek kijkt de rechter tegelijkertijd naar alle problemen en de onderliggende oorzaken. Wijkrechtspraak is gericht op het vinden van een duurzame oplossing voor de betrokken partijen.
Wijkrechtspraak kan plaatsvinden in strafzaken en in het civiel- en bestuursrecht.
Is de zaak waarvoor de toevoeging is verstrekt, in wijkrechtspraak behandeld, dan kan een eenmalige toeslag van 3 punten van toepassing zijn.
Voor de voorwaarden voor de regeling zie de werkinstructie Art. 02 Bvr Toeslag wijkrechtspraak.
Nabijheidsrechter
Bij de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant wordt met ingang van 1 januari 2025 een driejarig experiment uitgevoerd met de nabijheidsrechter. De nabijheidsrechter behandelt kantonzaken via een vereenvoudigde en snellere procedure. Het experiment richt zich op een specifieke groep van kwetsbare burgers en kleine ondernemers die een geschil hebben over een bedrag van maximaal € 5.000,-. Voor de beoordeling van de toevoegwaardigheid van deze zaken is de gebruikelijke toets voor civiele zaken bij de kantonrechter van toepassing. .
Pilot Wsnp
Vanaf 1 mei 2021 tot en met uiterlijk op 1 mei 2025 kunnen Wsnp-bewindvoerders (zowel advocaat als niet-advocaat) middels een pilot in aanmerking komen voor een toevoeging voor het indienen van een verzoekschrift tot toelating tot de Wsnp.
Zie voor meer informatie de pagina op bureauwsnp.nl.
Vergoedingenarrangement in civiele cassatiezaken Wvggz en Wzd
De Raad heeft met een aantal advocaten een arrangement gesloten, met daarin afwijkende afspraken over de toevoeging en de vergoeding van een Wvggz- of Wzd-cassatiezaak. De regeling geldt vanaf 24 februari 2021 tot en met uiterlijk 1 april 2026. Het arrangement geldt niet voor andere zaken op het gebied van de Wvggz en de Wzd.
Of de advocaat aan het arrangement deelneemt, kun je navragen bij de afdeling Registerbeheer.
De werkwijze is te vinden in deze werkinstructie.
ZSM-afdoeningsbijstand
Pilots bij de rechtspraak
De rechtspraak experimenteert met diverse pilots en andere initiatieven. Op deze pagina vind je een actueel overzicht maatschappelijk effectieve rechtspraak.
Deze initiatieven hebben meestal geen consequenties voor de beoordeling van toevoegingen. Je toetst zaken aan de gebruikelijke voorwaarden. Initiatieven die wel consequenties hebben voor toevoegingen zijn op deze pagina uitgelicht.
Enkelvoudige strafkamer behandelt meervoudige zaak
Behandelt de enkelvoudige strafkamer zaken die normaliter door de meervoudige strafkamer behandeld worden, dan is een hogere vergoeding mogelijk. Zie voor de voorwaarden het nieuwsbericht van 26-1-2022.
Coronagerelateerde uitvoering
Kilometers
Vraag: In de corona-tijd werkten veel advocaten vanuit huis. Gemaakte reizen naar rechtzoekenden/ gerecht vonden daarom ook plaats vanuit huis. Houdt de Raad hier rekening mee voor de berekening van reiskosten en –tijd?
Antwoord: Nee. De Raad vergoedt nog steeds de gereisde kilometers met een maximum van de snelste route van het kantooradres naar het bezoekadres. Zie werkinstructie Art. 24 Bvr Reistijdvergoeding Binnenland.
Afnemen speeksel/slijm toetsen volgens WI Z260
Vraag: Op grond van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid is het mogelijk om naast of in plaats van bloed, ook speeksel of slijm af te nemen van een verdachte, als het vermoeden bestaat dat deze drager is van een ernstige besmettelijke ziekte. Dit betekent dat verdachten kunnen worden getest op het corona-virus. Kan hiervoor een toevoeging worden verstrekt?
Antwoord: Werkinstructie Z260 is van toepassing.
Weigering NOW/Tozo
Vraag: Ondernemers konden beroep doen op een aantal noodmaatregelen zoals de ‘Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)’ en de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)’. Was het maken van bezwaar toevoegwaardig?
Antwoord Tozo
De Tozo was gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), maar met vereenvoudigde voorwaarden. Zelfstandigen konden een aanvraag indienen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal.
Je toetst Tozo-zaken als volgt:
- Tozo uitsluitend aangevraagd voor uitkering levensonderhoud – privébelang
- Tozo aangevraagd voor bedrijfskapitaal – bedrijfsmatig
- Combinatie – in beginsel bedrijfsmatig
Antwoord NOW
De NOW-regeling was bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampten met een substantieel omzetverlies (ten minste 20%). Zij konden bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. Hiermee konden zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.
Je toetst NOW-zaken als volgt:
Deze aanvragen kun je beoordelen volgens het algemene beleid in de werkinstructies Bedrijfsmatig handelen en Rechtspersonen.
Tussentijds declareren
Vraag: Kan een rechtsbijstandverlener de zaak tussentijds declareren?
Antwoord: Nee. De regel dat een zaak pas na einde rechtsbijstand wordt gedeclareerd blijft van kracht. Als de rechtsbijstandverlener door de coronacrisis in financieel zwaar weer verkeert, dan kun je verwijzen naar de voorschotregeling. Zie het nieuwsbericht 10 april 2020.
Z080
Vraag: Gedetineerden kregen te maken met extra beperkingen wegens Corona, bijvoorbeeld dat zij minder bezoek mochten ontvangen. Was een klacht hiertegen toevoegwaardig?
Antwoord: Als sprake is van algemeen beleid dat tijdens de coronacrisis op alle gedetineerden van toepassing is, dan geldt het beleid in werkinstructie Z080: Klacht over gedrag personeel/huisregels (geen toevoeging)
Versie |
1.06
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
Inhoudsopgave
- Tijdelijke subsidieregeling rechtsbijstand bij beslag op inkomen of vermogen
- Regeling AdviesToevoeging Zelfredzaamheid (Ratz)
- Pilot kosteloze rechtsbijstand ouders bij gezagsbeëindiging (GBM)
- Pilot kosteloze rechtsbijstand bij eerste uithuisplaatsingen
- Herstelregeling Kinderopvang Toeslag (HKT)
- Subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen (Tijdelijke wet Groningen)
- Klokkenluidersregeling
- Toeslag wijkrechtspraak
- Nabijheidsrechter
- Pilot Wsnp
- Vergoedingenarrangement in civiele cassatiezaken Wvggz en Wzd
- ZSM-afdoeningsbijstand
- Pilots bij de rechtspraak
- Enkelvoudige strafkamer behandelt meervoudige zaak
- Coronagerelateerde uitvoering