Nieuwsbrief Raad voor Rechtsbijstand, april 2025


In deze nieuwsbrief
- Subsidie beroepsopleiding sociaal advocaten aanvragen vanaf 1 mei
- Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid verlengd tot 1 april 2026
- Recht vinden: jaarverslag 2024 gepubliceerd
- Uitbreiding matching met vestigingen het Juridisch Loket Haarlem, Zaandam en Amsterdam
- Peer review gestart: een instrument voor kwaliteitsbevordering
- Liesbeth Hulst bijzonder hoogleraar ‘Toegang tot het Recht en Gesubsidieerde Rechtsbijstand’
- Wijziging in besluiten: uitsluitend cliëntexemplaar
- Digitaal ontvangen en inzien van besluiten
- Neem deel aan online scholing voor ingeschreven advocaten en mediators
- Nieuw ingeschreven advocaat of mediator? We heten u van harte welkom
- Telefonische bereikbaarheid op Bevrijdingsdag
Subsidie beroepsopleiding sociaal advocaten aanvragen vanaf 1 mei

De afgelopen jaren kon een beroep worden gedaan op de subsidieregelingen “beroepsopleiding sociaal advocaten”. Hiermee wordt de deelname van jonge advocaten in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand gestimuleerd. Er is nog een deel van de subsidie van de Subsidieregeling beroepsopleiding sociaal advocaten 2024 over. Het is nog niet bekend of er een nieuwe subsidieregeling komt.
Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid verlengd tot 1 april 2026

De Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz) wordt opnieuw verlengd met een jaar, vanaf 1 april 2025 tot 1 april 2026. Burgers die rechtsbijstand nodig hebben, maar niet krijgen vanwege vermeende zelfredzaamheid, onderschatting van (juridische) complexiteit en/of ontbreken van voorliggende voorziening, kunnen via de Ratz toch rechtsbijstand krijgen. Deze tijdelijke regeling startte op 1 juli 2021.
Recht vinden: jaarverslag 2024 gepubliceerd

Het jaarverslag 2024 van de Raad voor Rechtsbijstand, getiteld ‘Recht vinden’, is gepubliceerd. In ons jaarverslag geven wij de verhalen achter de cijfers. Verhalen van mensen die rechtsbijstand nodig hadden, dit zelf niet konden betalen en door gesubsidieerde rechtsbijstand toch de hulp kregen die ze nodig hadden. Verhalen van mensen zelf, maar ook van sociaal advocaten en mediators. Daarnaast komen ook bewindvoerders, bijzonder curatoren, tolken en vertalers aan het woord over de mensen die zij ondersteunden.
Uitbreiding matching met vestigingen het Juridisch Loket Haarlem, Zaandam en Amsterdam

De Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de Raad) en de vestiging van het Juridisch Loket (hierna: hJL) Alkmaar zijn op 1 juli 2024 gestart met het matchen van de hulpvraag van rechtzoekenden aan de best passende advocaat of mediator. Doel is de rechtzoekende sneller en efficiënter te helpen met zijn (rechts)probleem. De eerste resultaten zijn positief; sinds de start zijn al ruim 500 hulpvragen succesvol gekoppeld aan een passende advocaat of mediator. Per 1 april is de samenwerking met hJL uitgebreid met de vestiging in Haarlem. Op 1 mei wordt er gestart in Zaandam en op 1 juli in Amsterdam.
Peer review gestart: een instrument voor kwaliteitsbevordering

Eén van de kerntaken van de Raad voor Rechtsbijstand is het borgen van de kwaliteit van de aangeboden diensten op basis van een breed spectrum aan criteria. De Raad werkt al met een aantal kwaliteitscriteria die zijn verankerd in de inschrijvingsvoorwaarden, zoals opleiding en ervaring. De Raad ziet in peer review een laagdrempelige en relevante aanvulling op deze kwaliteitsinstrumenten. Een vakgenoot verstaat als geen ander het werk van zijn of haar collega en kan via een review relevante signaleringen doen en hierover in gesprek gaan.
Liesbeth Hulst bijzonder hoogleraar ‘Toegang tot het Recht en Gesubsidieerde Rechtsbijstand’

Liesbeth Hulst is per december 2024 bijzonder hoogleraar ‘Toegang tot het Recht en Gesubsidieerde Rechtsbijstand’ aan de Universiteit van Amsterdam bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De bijzondere leerstoel richt zich vanuit de wetenschap op de vraag hoe de toegang tot het recht verbeterd kan worden voor burgers die zijn aangewezen op het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand en welke rol de gesubsidieerde rechtsbijstand daarin zelf speelt. We spreken Liesbeth Hulst over hoe zij invulling gaat geven aan dit hoogleraarschap en wat haar daarin motiveert.
Wijziging in besluiten: uitsluitend cliëntexemplaar

Anders dan u als advocaat of mediator gewend bent, ontvangt u voortaan uitsluitend nog het cliëntexemplaar van een besluit. Er wordt geen begeleidend schrijven (“hierbij treft u aan…”) of een apart exemplaar voor uzelf meer toegevoegd. Alle voor u relevante informatie staat in het cliëntexemplaar. Uw cliënt blijft het besluit ook zelf per post ontvangen.
Daarnaast krijgen onze besluiten een frissere, overzichtelijke lay-out en maakten we een verbeterslag op leesbaarheid en begrijpelijke taal.
Heeft u vragen hierover? Wij staan u graag te woord via telefoonnummer: 088 - 787 1000.
Digitaal ontvangen en inzien van besluiten

Voor het digitaal kunnen ontvangen en inzien van alle besluiten, is het van belang dat u Mijn Wrb (mediators) of Mijn RvR (advocaten) gebruikt. Medio 2026 worden alle besluiten van de Raad via deze portalen gecommuniceerd.
Neem deel aan online scholing voor ingeschreven advocaten en mediators

De Raad voor Rechtsbijstand biedt verschillende scholingsbijeenkomsten aan advocaten en mediators die bij ons staan ingeschreven. We behandelen onder meer Kenniswijzer, lichten voorbeelden en casussen toe en beantwoorden uw vragen.
Deze gratis scholingsbijeenkomsten zijn te volgen via Teams, starten om 15.00u en nemen ongeveer 1,5 uur in beslag. Het zijn interactieve scholingen en er is ruimte voor het stellen van vragen. Het betreft geen webinar of opname.
Nieuw ingeschreven advocaat of mediator? We heten u van harte welkom

Voor alle nieuw ingeschreven advocaten en mediators organiseert de Raad voor Rechtsbijstand introductiebijeenkomsten. Deze bijeenkomsten bieden een warm welkom en essentiële informatie over de samenwerking met de Raad.
We geven antwoord op vragen als:
- Hoe vraag ik een toevoeging of declaratie aan?
- Wat is Kenniswijzer?
- Waar kan ik terecht met mijn vragen?
- Wie is mijn relatiemanager?
Ook uw collega die u helpt bij uw werkzaamheden met de Raad is van harte welkom. Enkele bijeenkomsten vinden ook in de avond plaats.
Rond de zomer volgen de data en tijdstippen voor de introductiebijeenkomsten voor de 2e helft van het jaar. Houd de website en deze nieuwsbrief in de gaten.
Telefonische bereikbaarheid op Bevrijdingsdag

De Raad is gesloten op Bevrijdingsdag (maandag 5 mei). Voor piketmeldingen blijven wij bereikbaar, zowel telefonisch (op 088 – 787 1098, van 7.00 tot 20.00 uur) als via e-mail ([email protected]). Vanaf dinsdag 6 mei staan wij u graag weer telefonisch te woord via het gebruikelijke telefoonnummer van 09.00 tot 17.00 uur of u kunt mailen naar [email protected].
