Het matchingsproces tussen advocatuur en burger in de Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag
De Raad voor Rechtsbijstand heeft meerdere vragen vanuit de advocatuur gekregen over het koppelen van de advocaat aan de burger in de Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag. Ook uit de enquête die we onder de advocatuur hebben uitgezet, bleek dat er toch enige onduidelijkheid is over hoe het koppelen in de praktijk werkt. In dit artikel geven wij u daarom een korte toelichting.
Inschrijving voor regeling door advocatuur
Als u zich bij de Raad heeft ingeschreven voor deelname aan de Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregeling kinderopvangtoeslag, dan heeft u bij ons aangegeven welke specialisaties u heeft, of u bekend bent met het helpen bij multiproblematiek en of u eventueel een samenwerkingsverband heeft met sociaal maatschappelijke instanties, zoals een wijkteam, schuldhulpverlening, maatschappelijk werk etc.
Melding voor regeling door burger
Als een burger zich bij de Raad heeft gemeld, dan heeft deze burger dat gedaan via een aanvraagformulier waarop hij/zij heeft aangegeven tegen welke problemen hij/zij nog meer is aangelopen door de toeslagenaffaire. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn in de sfeer van personen- en familierecht, schuldenproblematiek of een geschil met de werkgever.
Een medewerker van de Raad belt de burger aan de hand van dit formulier. In dit gesprek bespreekt de medewerker met de burger o.a. welke problemen er nu nog spelen en voorrang hebben volgens de burger.
De matchingstool
De Raad heeft een digitale matchingstool ontwikkeld waarin alle advocaten zijn opgenomen die aan de regeling deelnemen, met daarbij de informatie over specialisaties en samenwerkingsverbanden.
Als de burger zich bij de Raad meldt, voeren wij de postcode van de burger in en geven aan welke specialisaties en samenwerkingsverbanden de advocaat moet hebben bij het oplossen van de problemen van deze burger. Op basis van de ingevoerde gegevens laat de matchingstool zien welke advocaten kunnen meehelpen bij het oplossen van de problemen en het dichtst bij de woonplaats van de burger kantoor houden.
Keuze uit drie advocaten
De medewerker van de Raad stelt drie advocaten van verschillende kantoren aan de burger voor, die volgens de matchingstool de burger het beste kunnen bijstaan. De burger geeft dan aan de Raad door welke advocaat de eerste voorkeur heeft.
We vragen ook altijd naar een tweede keuze, mocht de eerste advocaat geen tijd hebben. Soms heeft een burger even bedenktijd nodig en wil graag zelf even op internet kijken wie de voorgestelde advocaten zijn. Hij/zij komt dan later bij ons terug om zijn/haar voorkeuren door te geven. Ook komt het voor dat een burger zelf al een voorkeursadvocaat heeft. We controleren dan of deze advocaat zich heeft ingeschreven voor de herstelregeling. Zo ja, dan bellen we de voorkeursadvocaat op om te vragen of hij/zij de zaak wil aannemen.
Aantal advocaten en afgegeven toevoegingen
Onderstaande afbeelding bevat het aantal advocaten dat via de matchingstool voor de Subsidieregeling pakket herstelregelingen Kinderopvangtoeslag beschikbaar was.
Hieronder ziet u het aantal afgegeven toevoegingen voor de regeling per maand.
Het kan zijn dat de ene advocaat meer zaken rondom de regeling heeft dan een andere advocaat. Dit kan te maken hebben met voorkeursadvocaten van burgers, maar het kan ook zo zijn dat de ene advocaat via de matchingstool vaker wordt voorgesteld aan de burger dan een andere advocaat. Dat heeft dan voornamelijk te maken met de specialisaties en de afstand tot de woonplaats van de burger.
De matchingstool houdt rekening met hoe vaak een advocaat al is voorgesteld aan burgers. Als bijvoorbeeld twee advocaten voldoen aan de specialisaties en zij zitten qua afstand ongeveer even ver bij de burger vandaan, dan wordt de advocaat die het minst aan de burger is voorgesteld als beste optie voorgelegd.
De matchingstool is zodanig ontwikkeld dat medewerkers zelf geen advocaten hoeven aan te wijzen en laat via de beschreven methode een zo evenredig mogelijke verdeling plaatsvinden.