Achtergrondinformatie ROV-maatregel
Regeling onthouding verstrekkingen
ROV: Regeling onthouding verstrekkingen
HTL: Handhavings- en Toezichtlocatie
Op asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen die onder de doelgroep van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (hierna: Rva 2005) vallen en gebruik maken van de opvang van het COA, rusten de verplichtingen, zoals vastgesteld in art. 19 Rva 2005.
Als de bewoner zich niet aan de verplichtingen als bedoeld in art. 19 Rva 2005 (waaronder de huisregels) houdt, of het gedrag van de bewoner de grens van het aanvaardbare overschrijdt, kan het COA maatregelen treffen op grond van art. 10 Rva 2005. Afhankelijk van het incident of gedrag kan een maatregel worden opgelegd, met of zonder gevolgen voor zijn/haar verstrekkingen.
Voor welke maatregel gekozen wordt, hangt af van de impact van het incident op de omgeving. Er zijn 4 impactniveaus te onderscheiden: geringe impact, middelgrote impact, grote impact en zeer grote impact.
Afhankelijk van het impactniveau kan een bijbehorende maatregel worden opgelegd. De maatregelen kunnen variëren van inhouding van maximaal het leefgelddeel van het weekgeld voor een bepaalde periode tot inhouding van alle verstrekkingen en aanbod van een time-out plek voor een bepaalde periode.
Een time-out plek kan plaatsing in een ROV-kamer zijn. Verblijf in de ROV-kamer houdt in dat een asielzoeker verder in zijn vrijheid wordt beperkt. Zo zit hij voor de duur van de opgelegde maatregel alleen op de kamer, mag hij niet in de andere ruimtes van de HTL komen en mag hij niet deelnemen aan het dagprogramma.
Net als een HTL kunnen asielzoekers een ROV-kamer vrijwillig verlaten. De duur van het verblijf in de ROV‑kamer is beperkt, asielzoekers hebben daar enige mate van bewegingsvrijheid en contact met anderen is mogelijk.
Bronnen:
RvS: Overplaatsing naar handhavings- en toezichtlocatie is geen vrijheidsontneming
Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005