Mediation vaststellen
Benodigde stukken/ informatie
- origineel en door de mediator ondertekend beëindigingsbericht, deze ontvangt u als bijlage bij de verstrekte toevoeging (Een goed leesbare kopie wordt ook geaccepteerd en leidt in ieder geval niet tot een onvolledige aanvraag)
- vaststellingsovereenkomst / convenant / schikkingsovereenkomst (indien van toepassing)
- beschikking van het echtscheidingsvonnis (indien van toepassing)
- verklaring resultaatbeoordeling (pdf, 383 kB) (indien van toepassing)
Algemeen
High Trust
Als het kantoor van de mediator/advocaat-mediator deelneemt aan High Trust, dan kan ook de mediationvaststelling op basis van High Trust worden aangevraagd.
Bestede tijd aan de mediation
Waar in deze werkinstructie ‘bestede tijd aan de mediation’ aan de orde is, wordt het volledig aantal uren bedoeld dat is besteed in de zaak.
Vaststelbeleid
Voor de beoordeling van de aanvraag vergoeding is van belang om te weten wat de herkomst is van de mediationtoevoeging:
- verwijzing door de rechter;
- verwijzing door het Juridisch Loket;
- eigen acquisitie.
Verwijzing door de rechter
Is sprake van een verwijzing door de rechter, dan stuurt de mediator de aanvraag vergoeding met alle vereiste bescheiden rechtstreeks aan de Raad. Daarnaast stuurt de mediator de vragenlijst mediator en partijen naar de mediationfunctionaris van het betreffende gerecht.
Verwijzing door het Juridisch Loket/eigen acquisitie
Is sprake van een verwijzing door het Juridisch Loket of heeft de mediation plaatsgevonden op eigen acquisitie, dan stuurt de mediator de aanvraag vergoeding met alle vereiste bescheiden rechtstreeks aan de Raad. Je stelt daarna de vergoeding vast.
Vergoeding
Zie artikel 8 Btm.
In de zaak waarin aan een of meer rechtzoekenden een mediationtoevoeging is verstrekt, ken je per rechtzoekende 5 punten toe, met een maximum van 10 punten per mediation.
Afhechtingstoeslag
Is de vaststellingsovereenkomst bij wet verplicht in een uitspraak van de rechter opgenomen, dan ken je éénmaal een toeslag van 2,5 punt toe op de mediationtoevoeging (art. 8 lid 3 Btm). Met deze zogenaamde afhechtingstoeslag worden de werkzaamheden van de advocaat bij de rechtbank vergoed. Je toetst of de ingeschakelde advocaat voldoet aan de voor de zaak geldende specialisatievereisten. Staat de ingeschakelde advocaat niet ingeschreven als specialist, dan wijs je de vergoeding voor de afhechtingstoeslag af.
Het kan voorkomen dat de zaak door de advocaat is aangebracht bij de rechtbank, maar het toch niet komt tot een uitspraak. Bijvoorbeeld omdat partijen zich verzoenen. Als de mediator aantoont dat de zaak bij het gerecht aanhangig is gemaakt, ken je de afhechtingstoeslag toe.
Is in dezelfde zaak eerder een advocaat toegevoegd, dan ken je de toeslag niet toe. De werkzaamheden bij de rechtbank vallen dan onder bereik van de eerder verleende reguliere toevoeging. Je wijst de vergoeding af met tekstcode 440.
Bestaat er geen wettelijke verplichting om afspraken gerechtelijk te laten vaststellen, maar de mediator verzoekt wel om de afhechtingstoeslag, dan wijs je de vergoeding af met tekstcode 441.
Wordt één van rechtzoekenden op betalende basis bijgestaan en heeft de ander een mediationtoevoeging, dan vergoed je de volledige afhechtingstoeslag op de toevoeging met een CA-berekening.
Toeslag minderjarige kinderen
Is de toevoeging afgegeven op of na 1 januari 2022, dan ken je éénmaal een toeslag van 4 punten toe als:
- de toevoeging is verleend voor de eerste mediation ten behoeve van echtscheiding/beëindiging samenwoning met affiniteitcode M610 respectievelijk M670;
én
- sprake is van de aanwezigheid van minderjarige kinderen.
De uitkomst van de mediation (wel of geen overeenstemming) heeft geen invloed op het toekennen van de toeslag.
Er is ook sprake van een eerste mediationtoevoeging als partijen in eerste aanleg zijn gescheiden zonder dat aan één of beide partijen een mediationtoevoeging is verstrekt. Partijen ontvangen dan voor het eerst (een) mediationtoevoeging(en) in het hoger beroep tegen de scheiding.
Wordt slechts één van de rechtzoekenden op basis van een mediationtoevoeging bijgestaan, dan vergoed je de volledige toeslag op die toevoeging met een CA-berekening.
Is de toeslag niet van toepassing dan wijs je deze af met tekstcode 443 (geen toeslag minderjarige kinderen Mediation).
Verdeling toeslagen
Meerdere toevoegingen: Worden meerdere rechtzoekenden op basis van een toevoeging bijgestaan en zijn toeslagen van toepassing, dan verdeel je deze over de toevoegingen. Je licht je berekening toe op het vaststellingsbesluit.
Eén toevoeging: Wordt één rechtzoekende op basis van een toevoeging bijgestaan en de ander(en) op betalende basis, dan ken je de volledige toeslagen toe op die toevoeging.
In de voorbeelden zie je hoe dit is uitgewerkt.
Beoordeling resultaat en verhaal kosten mediation
Als de mediation financiële aspecten heeft, zoals bij echt- of boedelscheiding, dan is ook bij mediation resultaatbeoordeling van toepassing. Voor meer informatie over de beoordeling van het resultaat, zie werkinstructie resultaatbeoordeling. In deze werkinstructie vind je ook de werkwijze die van toepassing is als de kosten van rechtsbijstand (lees hier: mediation) verhaalbaar zijn op een derde.
Intrekking/verzoening bij echtscheiding of beëindiging samenwoning
Zie wachttermijn in de werkinstructie Art. 28 Bvr Vaststelling van de vergoeding.
Vergoeding bij resultaat
Als voor beide partijen een toevoeging voor mediation is verstrekt en één van de toevoegingen wordt ingetrokken in verband met resultaat, dan verdeel je de vergoeding altijd over beide mediationtoevoegingen. Dit doe je met een CA-berekening.
De uitbetaalde vergoeding op de, wegens resultaat, ingetrokken toevoeging wordt ingevorderd bij de rechtzoekende.
Als de mediator bij de declaratie aangeeft geen vergoeding te willen ontvangen, dan wijs je de vergoeding af. Je stelt de andere helft van de vergoeding vast op de niet-ingetrokken toevoeging. Voor verdeling van de toeslagen, zie paragraaf ‘Verdeling toeslagen’.
Kostenvergoedingen
- Reiskosten en reistijd (zie werkinstructie art. 24 Bvr). Uitgangspunt is dat reizen naar de cliënt niet voor vergoeding in aanmerking komen, je wijst deze af met tekstcode 481.
Je verstrekt alleen een kilometer- en reistijdvergoeding als de mediator:- reist naar een rechtzoekende die rechtens zijn vrijheid is ontnomen.
- met toestemming van het regiokantoor van de Raad buiten zijn arrondissement reist, omdat de mediation vraagt om bijzondere expertise.
- optreedt als bijzondere curator.
- Tolkkosten, zie werkinstructie Artikel 26 Bvr.
- Administratieve kosten, zie werkinstructie Artikel 27 Bvr.
- Andere kosten dan hier genoemd, komen niet voor vergoeding in aanmerking. Bijvoorbeeld huur mediationruimte.
Meer informatie
Zie onze website voor meer informatie over het declareren van uw toevoeging.
Wet- en regelgeving
Versie |
1.13
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
Inhoudsopgave
- Benodigde stukken/ informatie
- Algemeen
- Vaststelbeleid
- Vergoeding
- Afhechtingstoeslag
- Toeslag minderjarige kinderen
- Verdeling toeslagen
- Beoordeling resultaat en verhaal kosten mediation
- Intrekking/verzoening bij echtscheiding of beëindiging samenwoning
- Vergoeding bij resultaat
- Kostenvergoedingen
- Wet- en regelgeving