Nieuws voor advocaten
Zoeken in de index
- vorige resultaten
- resultaten 1-10
- resultaten 11-20
- resultaten 21-30
- resultaten 31-40
- ...
- resultaten 231-240
- volgende resultaten
Vanaf 1 januari 2023 worden het basisbedrag en de administratieve kostenvergoeding geïndexeerd. Deze indexering vindt plaats via een ministeriële regeling.
Burgers die rechtsbijstand nodig hebben maar dat niet krijgen omdat de Wet op de rechtsbijstand ervan uitgaat dat zij zelfredzaam zijn, kunnen via de tijdelijke Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid toch rechtsbijstand krijgen. Deze regeling is door de minister voor Rechtsbescherming in 2021 ingesteld na signalen van de Vereniging Sociale Advocaten Nederland (VSAN) en is een gezamenlijke aanpak van de Raad voor Rechtsbijstand met het Juridisch Loket en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). Een recentelijk benoemde onafhankelijke adviescommissie onder leiding van prof. dr. mr. Ymre Schuurmans, hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden, brengt op basis van onderzoek door het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand advies uit over waar zaken waarvoor onder deze regeling rechtsbijstand kon worden verleend in de toekomst het beste belegd kunnen worden.
De Raad voor Rechtsbijstand verzamelt, analyseert en deelt kennis en data over het stelsel voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De komende jaren bouwen we het Kenniscentrum, het onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand dat zich hiermee bezig houdt, verder uit. Het Kenniscentrum gaat in de toekomst meer gegevens over verschillende onderwerpen binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand publiceren via gebruiksvriendelijke interactieve dashboards. Een van de stappen hierin betreft het online publiceren van het dashboard aanbod.
Sinds 2021 zijn we gestart met de Subsidieregeling beroepsopleiding sociaal advocaten. Doel hiervan is om de deelname van jonge advocaten in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te stimuleren. Binnen een jaar was het subsidieplafond bereikt en zijn 175 subsidies toegekend. In april 2022 is deze regeling vanwege veel animo en succes opnieuw vastgesteld met een subsidieplafond van 2.05 mln., voor nogmaals 175 subsidies. Op dit moment zijn er ongeveer 100 subsidies toegekend. Er is nog ruimte om een subsidieaanvraag in te dienen voor het maartcohort 2023.
Bent u een mediator of een sociaal advocaat? Kom dan dinsdagmiddag 1 november naar de online kenniskring. Deze start om 15.30 uur tot 17.00 uur. Verschillende onderwerpen passeren de revue. Van tips over het online zoeken in vrij toegankelijke juridische bronnen tot de inzet van legal tech.
Het onderdeel ‘Jurisprudentie’ op Kenniswijzer is aangevuld met samenvattingen van relevante uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak tot en met juni 2022.
Door omstandigheden versturen wij de rekening-courant overzichten deze week op vrijdag in plaats van op donderdag. De betalingen vinden wel gewoon plaats op donderdag (vandaag). Wij hopen op uw begrip hiervoor.
Bureau Wsnp, onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand, en Steffie.nl bieden voorlichtingsfilmpjes in eenvoudige taal aan over schuldhulpverlening en de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.
Onlangs is het aanvraagformulier voor de Lichte Adviestoevoeging (LAT) gewijzigd. Dit formulier is nog niet geautomatiseerd. U treft het aan op Formulieren voor advocaten - rvr.org, onder de kop ‘Toevoegingen aanvragen buiten Mijn RvR’.
Per 1 september is scenario 1 rapport Commissie Van der Meer ingevoerd, conform de daarvoor gepubliceerde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). In de komende reguliere nieuwsbrieven van de Raad gaan we in op vragen die we van u binnenkrijgen. Deze vindt u ook terug op onze website RvR.org bij de ‘Veelgestelde vragen’. In dit artikel: waarom verdeelt de Raad de vergoeding over de relevante toevoegingen, ook als één toevoeging wordt ingetrokken wegens resultaat?
- vorige resultaten
- resultaten 1-10
- resultaten 11-20
- resultaten 21-30
- resultaten 31-40
- ...
- resultaten 231-240
- volgende resultaten