Nieuwsbrief Raad voor Rechtsbijstand


In deze nieuwsbrief
- Huidige doorlooptijden bij aanvragen toevoegingen en vaststellingen
- Kosteloze rechtsbijstand voor ontboden minderjarige verdachten
- Wijzigingen in werkinstructies en korte toelichting Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen
- Aanvullen of muteren via Mijn RvR
- Rechtmatigheid 2021: aandachtspunten
- Help ons datalekken te voorkomen
- Beëindiging toelatingsstop begeleidingstraject AC-roosters
- Binnenkort: enquête over ervaringen Gedragscode (beëdigde) tolken en vertalers
Huidige doorlooptijden bij aanvragen toevoegingen en vaststellingen
In de nieuwsbrief van 22 december 2021 informeerden wij u over het oplopen van de doorlooptijden van de aanvragen toevoegingen en vaststellingen, mede door de gevolgen van de invoering van Van der Meer scenario 1 en 2. De afgelopen maanden hebben we enorm hard gewerkt om de doorlooptijden te verlagen en dit is al deels gelukt. In dit bericht leest u wat de huidige doorlooptijden zijn en hoe u ons kunt helpen deze doorlooptijden nog verder te verlagen.
Kosteloze rechtsbijstand voor ontboden minderjarige verdachten
Vanaf 7 april 2022 treedt een tijdelijke regeling in werking die ontboden minderjarige verdachten voorziet van kosteloze rechtsbijstand. De regeling is tot stand gekomen in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, de Nederlandse orde van advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand en geldt tot het moment dat er een definitieve regeling komt.
Wijzigingen in werkinstructies en korte toelichting Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen
Met ingang van 1 mei 2022 voert de Raad diverse wijzigingen door in de werkinstructies op Kenniswijzer. Het Handboek Ambtshalve Toevoeging / Aanwijzing en diverse reguliere werkinstructies zijn aangepast in verband met de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen. Ook is de werkinstructie Resultaatbeoordeling aangepast naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State.
Aanvullen of muteren via Mijn RvR
Regelmatig worden wij gebeld met het verzoek om een toegekend besluit te wijzigen. Ook als de Raad een onvolledig besluit op uw aanvraag neemt (verzoek om aanvullende informatie) merken wij dat deze gegevens weleens per post, per e-mail of telefonisch worden doorgegeven. Dit is niet nodig; in veel gevallen kan dit via Mijn RvR.
Rechtmatigheid 2021: aandachtspunten
De accountant van de Raad controleert jaarlijks de rechtmatigheid van de toevoegingen. Hoewel de foutscores over 2021 vrijwel binnen de gestelde marges bleven, geven de bevindingen aanleiding om tot verbetering te komen. Wij vragen uw aandacht voor de volgende onderwerpen bij het aanvragen en declareren van toevoegingen.
Help ons datalekken te voorkomen
De Raad voor Rechtsbijstand verkrijgt en verwerkt veel gegevens van burgers die gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen die door u aangeleverd worden. Omdat hierbij persoonsgegevens en vertrouwelijke documenten betrokken zijn, gaan wij hier zo zorgvuldig mogelijk mee om. U kunt ons hierbij helpen, door vooraf te controleren of de gegevens die u aanlevert actueel en correct zijn.
Beëindiging toelatingsstop begeleidingstraject AC-roosters
Sinds januari 2019 is in Bijlage 2, onder 3, van de Inschrijvingsvoorwaarden een tijdelijke toelatingsstop voor deelname aan het begeleidingstraject van nieuwe advocaten op het AC rooster opgenomen. Daartoe is besloten gezien het aantal beschikbare zaken en het aantal advocaten op het AC rooster. Op 29 maart jl. is er overleg tussen de NOVA en de Raad geweest over deze begeleidingstop. Hierbij hebben de NOVA en de Raad samen besloten de geldende begeleidingstop voor deelname aan de AC-roosters bij wijziging van de inschrijvingsvoorwaarden per januari 2023 op te schorten.
Binnenkort: enquête over ervaringen Gedragscode (beëdigde) tolken en vertalers
Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen met de gedragscode voor (beëdigde) tolken en vertalers. Dit gaan wij binnenkort onderzoeken met een enquête onder afnemers van tolk- en vertaaldiensten. In onze nieuwsbrief van mei vindt u meer informatie en een link naar de vragenlijst. Wij attenderen u nu alvast op dit onderzoek, omdat wij hopen dat zoveel mogelijk rechtsbijstandverleners die met tolken en/of vertalers werken, de enquête invullen.
