Geen vergoeding, geen rekening voor cliënt

30 oktober 2019

Wij willen u wijzen op een tweetal situaties waarin u géén (extra) vergoeding krijgt van de Raad, maar ook geen werkzaamheden bij uw cliënt in rekening mag brengen. Uit de besprekingen die de Raad periodiek met de dekens voert is gebleken dat hierover onduidelijkheid bestaat.

High Trust onrechtmatige toevoeging

Als u onder High Trust een toevoeging heeft aangevraagd, dan toetst u zelf van tevoren aan wet- en regelgeving of de aanvraag rechtmatig is. Blijkt achteraf dat dit niet het geval is, dan zal de vergoeding worden geweigerd of worden ingetrokken. Het risico daarvan ligt bij uzelf. De Raad raadt het daarom ten sterkste aan, dat u altijd de betreffende werkinstructie op Kenniswijzer raadpleegt. Op Kenniswijzer zijn de meeste reguliere situaties beschreven. Twijfelt u over de toevoegwaardigheid van uw zaak dan kunt u daarover contact opnemen met de telefonische helpdesk van de Raad. Wij ondersteunen u graag in een correcte aanvraag.

Afwijzing extra uren

Als u extra uren heeft aangevraagd en deze zijn afgewezen is het ook niet mogelijk om naast de toevoeging die u voor de zaak heeft een rekening te sturen. Door dit wel te doen overtreedt u artikel 18 lid 2 van de Gedragsregels advocatuur. U mag bij de rechtzoekende slechts enkele zaken in rekening brengen, bijvoorbeeld de eigen bijdrage en griffierechten.

Verruiming extra uren in echtscheidingszaken

In dit kader wijzen wij u er graag op dat de Raad onlangs het beleid voor het aanvragen van extra uren in echtscheidingszaken heeft gewijzigd, waardoor u mogelijk eerder recht heeft op extra uren. Zie de nieuwsbrief van 29 mei 2019 en raadpleeg de betreffende werkinstructie op Kenniswijzer.  

Als de Raad constateert dat onrechtmatig bij een rechtzoekende werkzaamheden in rekening worden gebracht, wordt hiervan altijd melding gemaakt bij de deken.

Meer nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht