Advocaat van een vreemdeling in bewaring

12 januari 2011

Het gebeurt regelmatig dat in bewaring gestelde vreemdelingen asiel aanvragen. De behandeling van deze aanvragen vindt plaats in het aanmeldcentrum Schiphol. De piketadvocaat staat de asielzoeker bij in de bewaringszaak en wil vaak zijn cliënt ook bijstaan in het asielverzoek.

Dit is natuurlijk mogelijk, maar deze advocaat moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen. De advocaat dient:

  • ingeschreven te staan voor de specialisatie asiel- en vluchtelingenrecht;
  • tijdig aan de balie van de Raad voor Rechtsbijstand in aanmeldcentrum (AC) Schiphol hebben gemeld dat hij/zij een bepaalde cliënt in de asielzaak wil bijstaan;
  • naar het AC komen op de (doorgaans 5) dagen dat het asielverzoek van de asielzoeker in de A.A.-procedure wordt behandeld.

Vanwege de erg korte termijnen en het aantal keren dat de advocaat in het AC Schiphol moet komen, is het vaak onmogelijk om aan de laatste twee voorwaarden te voldoen.

Distributiebrief

De Raad voor Rechtsbijstand is verantwoordelijk voor de tijdige inzet van rechtsbijstand in deze korte A.A.-procedure. Wij nemen contact op met de piketadvocaat of hij/zij de geplande dagen in de A.A.-procedure aanwezig kan zijn. Is dit niet het geval, dan wordt een advocaat van het AC rooster ingezet voor de rechtsbijstand in de asielzaak. Deze advocaat krijgt ook de distributiebrief mee. Daarmee kan de advocaat bij het regiokantoor van de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging aanvragen.

Verrekenen

Schrijft de bewaringsadvocaat bijvoorbeeld de zienswijze in de asielzaak, dan moet hij/zij dit verrekenen met de advocaat die de distributiebrief heeft gekregen. De Raad geeft in een asielzaak maar één toevoeging af en dus ook maar één distributiebrief.

Meer nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht